De ambassadeur in Zimbabwe

„Op onze Facebook-pagina maken wij gebruik van de ambassadekat professor Lovemore Shumba, die via zijn weekly mews commentaar geeft op ontwikkelingen in Zimbabwe. Het is een instrument om moeilijke discussies op een vrolijke manier aan te gaan. De minister van Milieu nodigde hem een keer uit. Namens de kat heb ik toen een gesprek met de minister gehad.

„Het beschermen van mensenrechten vormt ons belangrijkste werk. We hebben het op een na grootste programma uit het mensenrechtenfonds van het ministerie – en dus ook budget.

„Homorechten zijn een heel gevoelige kwestie in Zimbabwe. Elke keer is het weer een afweging. Gaan we in de openbaarheid zeggen wat we vinden of gaan we de verdedigers achter de schermen ondersteunen.

„Er is een Hollandse sociëteit in Harare die De Kring heet. Maar daar ben ik nog nooit geweest want die is alleen voor mannen. Er is me gezegd dat ik binnenkort wel een uitnodiging krijg om er een keer te komen spreken.”