David Crosby is na 20 jaar terug - luister hier naar een preview

Na twintig jaar komt muzieklegende David Crosby deze maand met een nieuw soloalbum. Hoeveel nummers Crosby – bekend van Crosby, Stills & Nash en The Byrds – in al die jaren schreef is niet bekend, maar hij koos er uiteindelijk elf uit. De langverwachte plaat kreeg de naam Croz. Via Soundcloud gaf hij alvast een voorproefje.

Screenshot filmpje Rolling Stone

Na twintig jaar komt muzieklegende David Crosby deze maand met een nieuw soloalbum. Hoeveel nummers Crosby - bekend van Crosby, Stills & Nash en The Byrds - in al die jaren schreef is onbekend, maar hij koos er uiteindelijk elf uit. De langverwachte plaat kreeg de naam Croz. Via Soundcloud gaf hij alvast een voorproefje, en aan muziekblad Rolling Stone vertelde hij over het schrijfproces.

De zoon van de 72-jarige rocker, James Raymond, blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in het schrijfproces (bekijk het filmpje hier).

“James has matured as a writer – his stuff is very strong. I am writing with him and by myself, and several times Marcus joined us . . . I am very happy with the level of the songs on this record – stoked, in fact.”

Uiteraard wist Crosby een aantal andere muziekgrootheden bij zijn project te betrekken. Zo is Dire Straits-frontman Mark Knopfler bijvoorbeeld te horen in What’s Broken.

Bekijk hieronder ook een optreden van Crosby voor de BBC.

Geheel in lijn met Crosby’s maatschappelijke betrokkenheid, staan volgens Rolling Stone niet alleen persoonlijke ontboezemingen op het album, maar ook nummers over politieke kwesties, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse beleid rondom drones.

Croz is vanaf 28 januari te koop en wordt uitgebracht bij het door Crosby en Nash opgerichte platenlabel Blue Castle Records.

    • Laura Klompenhouwer