Coalitie nog niet eens over vermindering gaswinning

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. Foto ANP / Remko de Waal

Bronnen rond de coalitie melden tegenover NRC dat het kabinet nog geen overeenstemming heeft bereikt over de vermindering van gaswinning in Groningen.

Eerder meldden wij hier op basis van de NOS dat het kabinet het eens zou zijn geworden om volgend jaar minder gas te winnen in Groningen. Volgens de NOS zou er geld worden vrijgemaakt om de lasten van gaswinning te compenseren. Over de precieze uitwerking zou nog worden gepraat.

‘Over crux van het besluit nog géén overeenstemming binnen kabinet’

Politiek redacteur Derk Stokmans legt uit waarover nog geen besluit is gevallen:

“Over de crux van het aanstaande besluit bestaat nog géén overeenstemming binnen het kabinet, namelijk: hoeveel verder gaat het kabinet dan de al geplande vermindering van de gaswinning. Het doel van de mindering is natuurlijk het minderen van aardbevingen. Maar hoe meer je de kansen op aardbevingen wil uitsluiten hoe meer je de gaskraan moet dichtdraaien, en hoe meer (geraamde) belastinginkomsten je misloopt. En juist daarover zijn de minister van Financiën en de minister van Economische Zaken nog aan het discussiëren.”

Minister Kamp wilde vanmiddag niet inhoudelijk reageren:

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen #Kamp over #gaswinning : ‘nog even wachten, ik heb nog geen standpunt ingenomen. ‘

Kamermeerderheid voor minder gaswinning

Door een draai van de VVD is er nu een Kamermeerderheid die vindt dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. “Minder gas moet, dat was sowieso al de bedoeling omdat het aardgas in Slochteren opraakt”, zei VVD-Kamerlid René Leegte vanochtend in De Telegraaf. Ook pleitte hij voor een “ruimhartige” compensatieregeling voor de Groningers.

Naar verwachting neemt minister Kamp komende vrijdag een besluit over de toekomst van de Groningse aardgaswinning. De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg wil dat daarna alle partijen betrokken bij aardgaswinning met elkaar de dialoog aangaan over de maatregelen in het gebied. Met ministerie, gaswinningsbedrijf NAM, gedupeerde bewoners en bedrijven aan één tafel.

    • Marije Willems