Herdenking Eerste Wereldoorlog in gevaar door strenge wapenwet

Het hoort bij de hoogtepunten tijdens het herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog: veldslagen naspelen in de Vlaamse velden. Maar de Belgische organisatie 100 jaar Groote Oorlog vreest dat de activiteiten moeten worden geschrapt. Spelbreker: de strenge Belgische wapenwet.

Bedoeling is dat de veldslagen worden nagespeeld door zogeheten re-enactment acteurs uit Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Het zijn professionele organisaties die als voorwaarde stellen de veldslag over te doen met de échte, historische wapens. Maar de wapenwet, recent nog aangescherpt na een dodelijke schietpartij in België, laat dat niet toe. „Om hun historische wapens het land in te krijgen moeten ze eerst langs Staatsveiligheid,” klinkt het op het ministerie van Justitie.

„We kunnen ze toch niet vragen om dan maar met nepwapens te komen?” zegt een woedende vertegenwoordiger van een Belgische re-enactmentvereniging. „Dit zijn geen carnavalsgroepen?! Dit zijn mensen die er trots op zijn dat zelfs de kleinste details van hun soldatenuitrusting historisch volledig correct zijn.”

Justitieminister Annemie Turtelboom belooft te werken aan vereenvoudiging van de procedures. Binnen enkele weken moet het opgelost zijn. (NRC)