740 Sems, 2 Messi’s en een Brain

Sem en Tess zijn de populairste kindernamen van 2013 Korte namen zijn al jaren een trend We schuiven langzaam op naar meer internationale namen (maar dat gaat niet altijd goed)

Voor de Tweede Wereldoorlog werden namen per religie bijgehouden (linksboven het protestantse lijstje). Bij de populairste namen van 2013 staat vermeld hoeveel baby’s de betreffende naam kregen. Bekijk de lijst met álle namen en aantallen op svb.nl. Beeld Yassine Salihine

Verrast zijn de deskundigen niet door de lijst met populairste namen van 2013. „Er is weinig verandering de laatste jaren”, zegt Gerrit Bloothooft, taalwetenschapper bij de Universiteit Utrecht die onderzoek doet in de naamkunde. „Trends gaan een generatie mee, zo’n 25 jaar.”

Met 774 keer Tess en 740 keer Sem waren deze twee namen het populairst in 2013, maar ze zullen de klaslokalen over een paar jaar niet domineren. Volgens Bloothooft staan ze voor slechts 1 procent van alle in Nederland geboren kinderen afgelopen jaar. „Ouders hoeven niet bang te zijn dat die naam overal opduikt. Alle namen van de toptwintig samen vormen maar 10 tot 15 procent van het totaal. In de hoogtijdagen van Johannes en Maria, de populairste namen vroeger, werd 10 procent van de kinderen jaarlijks zo genoemd.”

Kort en stoer, liefst één lettergreep, dat is de trend in Nederland. Het valt Bloothooft op dat er tegenwoordig veel namen uit het Oude Testament worden gebruikt. „De Germaanse traditie, met namen als Dirk, Willem en Hendrik, hebben we losgelaten. Veel populaire namen zijn te herleiden naar het Oude Testament, zoals Sem, Levi, Thomas, Noah en Sarah.”

De populariteit van Engelse namen is niet meer zo hoog als in de jaren negentig, ondanks de tiende plek voor Jayden. Zo zijn er dit jaar slechts 113 Kevins, terwijl er in de hoogtijdagen wel 1.400 jongens Kevin heetten. „Je ziet nu wel dat ouders een naam kiezen die in meerdere landen uit te spreken is”, legt Bloothooft uit.

Veel namen roepen de vraag op of sommige ouders niet gewoon een spelfout bij de burgerlijke stand hebben gemaakt. Zo staan er dit jaar vier Esmeé’s geregistreerd (de variant zonder accent: 344 keer) en een Destiney (en 34 Destiny’s). Voornamenexpert Emma van Nifterick: „Zo kom je ook geregeld de naam Brain tegen terwijl die mensen waarschijnlijk Brian bedoelen.” Dat is er één, dit jaar. Volgens het adviesbureau van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken kunnen ambtenaren wijzen op een spelfout en mogen ouders binnen zes weken nog een tikfout wijzigen.

En dan zijn er nog de bekende namen. Kinderen die Beyonce (2 meisjes), Messi (2 jongetjes) en Alpacino (een jongetje) zijn genoemd. Dat effect volgens de deskundigen beperkt, al speelt de populariteit van presentatrice Tess Millne en actrice Mila Kunis mee in de stijging van die namen richting toptien, denkt Van Nifterick.

Voorspellen wat in de toekomst populair wordt, kunnen de deskundigen niet. Bloothooft: „Het mechanisme van de modenaam blijft onvoorspelbaar. Zo leek Teun, van het leesplankje, verdwenen, maar komt die steeds meer op. Hij past dan ook goed in die eis van een lettergreep en kort.”

    • Alex van der Hulst