Zelfde foto, 19 jaar lang

Zed Nelson fotografeerde wereldwijd conflicten. Hij illustreerde de relatie van Amerikanen met wapens in het project Gun Nation en won daarmee in 1997 de eerste prijs bij de World Press Photo. Daarnaast is hij ook bekend door zijn commerciële werk, zoals de coverfoto van de Rolling Stones cd No Security. In zijn meest recente werk Israel – In This Land - vanaf 2 februari tijdelijk te zien in galerij Noorderlicht in Groningen - onderzoekt hij de betekenis van stenen waarmee gegooid en gebouwd wordt in het Midden-Oosten. Nelsons serie The Family is een stuk intiemer en dichter bij huis. Hij portretteerde zichzelf, zijn vrouw en zijn zoon elk jaar op dezelfde dag negentien jaar lang met dezelfde compositie en achtergrond. Met The Family wil Nelson het wonderlijke fenomeen van groei en ouderdom illustreren. Daarin slaagt hij. The Family is een prachtige doch eenvoudige time-lapse die de veranderingen binnen een enkele generatie treffend benadrukt.