Waar slaat die code toch op?

In films en tv-series illustreren makers technologische plotlijnen vaak met het tonen van regels programmeercode. Deze komen voorbij op computerschermen of projecties naast de daadwerkelijke actie. Maar wat betekenen die codes eigenlijk? En slaan ze ook ergens op? De blog Source Code in TV and Films zoekt dit uit. Dan blijkt een scène uit The Terminator, waarin de kijker door de ogen van robot Arnold Schwarzenegger kijkt, simpele Apple programmeercode te gebruiken die nergens op slaat. En als het ruimtestation in de film Elysium opnieuw opstart, wordt dat geïllustreerd met regels code die rechtstreeks uit een handleiding komen van computerbedrijf Intel. Toch onthult de blog ook films en series, zoals The Girl With The Dragon Tattoo, die niet zomaar willekeurige broncode uit Wikipedia gebruiken om ‘moeilijke’ zaken met computers te tonen. De blog is uiterst vermakelijk voor mensen met verstand voor computers en verhelderend voor de televisiekijkende leek.