VS vervolgen Rabobankiers

Drie oud-medewerkers van Rabobank zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor fraude in de Libor-affaire. Als het aan advocaat Gerard Spong ligt wordt ook de top van Rabo in Nederland alsnog vervolgd.

Fraude en samenzwering om fraude te plegen. Dat zijn de beschuldigingen aan het adres van drie oud-medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij manipulatie van officiële rentetarieven in Londen (Libor). Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft gisteren een aanklacht ingediend tegen de drie handelaren. Het gaat om de Brit Paul R., de Australiër Paul T. en de Japanner Tetsuya M.. Zij kunnen dertig jaar celstraf krijgen.

Rabobank schikte eind oktober met autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland voor een recordbedrag van 774 miljoen euro. Toezichthouders concludeerden destijds dat de misstanden bij Rabo „een van de ernstigste” waren die ze hadden aangetroffen bij de vijf financiële instellingen die tot nu zijn beboet in de Libor-zaak. De Libor-rente is één van de belangrijkste rentetarieven in de financiële wereld. De rente is dagelijks de basis voor vele miljarden aan financiële transacties.

Rabobank kocht met de schikking strafrechtelijke vervolging af voor zichzelf en de veertien betrokken medewerkers die nog bij Rabobank werken. Voor de vijftien inmiddels ontslagen of vertrokken handelaren geldt dat niet. De drie aangeklaagde verdachten vallen daar onder.

De gisteren aangeklaagde oud-medewerkers verblijven alle drie buiten de Verenigde Staten. Nog niet duidelijk is of de VS om uitlevering gaat vragen. Naar de Britse handelaar Paul R. loopt momenteel ook een onderzoek door de Britse openbaar aanklager. Onduidelijk is dus nog waar zijn zaak uiteindelijk zal dienen.

Het Openbaar Ministerie in Nederland onderzoekt nog of het overgaat tot strafvervolging. Een woordvoerder van het OM laat vanmorgen in een reactie weten dat „de vervolging in de VS niet betekent dat het OM niet zal vervolgen.” Het OM wist al eerder dat de Amerikaanse aanklager de drie in het vizier had en een aanklacht in voorbereiding had. „Wij hebben regelmatig overleg.” Wanneer het Nederlandse vooronderzoek klaar is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Rabobank wil niet inhoudelijk reageren op de aanklacht. „Dit is een zaak tegen oud-medewerkers van de bank, niet tegen Rabobank zelf”, aldus een woordvoerder.

Onder ontevreden leden van de Rabobank gaan wel stemmen op om betrokken medewerkers en de top van de bank alsnog in Nederland te laten vervolgen. Zij hebben zich verenigd in de stichting Justitia Distributiva en worden bijgestaan door advocaat Gerard Spong.

Vanavond wacht de Rabotop een confrontatie met deze leden tijdens een vergadering van leden-certificaathouders. Die vergadering op het hoofdkantoor in Utrecht zou sowieso al gespannen zijn. Veel certificaathouders zijn boos over de mededeling vorige maand dat certificaten in de toekomst niet meer voorbehouden zijn aan leden, maar ook op de beurs verhandeld zullen worden. Daarmee hoopt Rabo, dat niet beursgenoteerd is, makkelijker aan financiering te komen. Zij hebben nieuwe certificaathouders een hogere rente in het vooruitzicht gesteld. Dat is verkeerd gevallen bij certificaathouders die hun stukken onlangs verkocht hebben.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Ariane Kleijwegt