Vier liegende tienermeisjes

Verveelde tieners kunnen hun hart ophalen bij Pretty Little Liars. De drama/mysterie-serie, waarvan het eerste seizoen al in 2010 werd uitgezonden door ABC Family, werd in de VS meteen een hit. Ook al waren de eerste recensies in bladen zoals The Hollywood Reporter en Entertainment Weekly matig, toch werd de serie – dankzij een strakke pr-campagne met prikkelende promotiefilmpjes en uitdagende posters – meteen door hordes tienermeisjes omarmd. Waarom?

Pretty Little Liars, door de makers gepitcht als ‘Desperate Housewives voor tieners’, heeft alle ingrediënten waar pubers van smullen: aantrekkelijke hoofdrolspeelsters in hippe outfits, geheime liefdes, roddel en achterklap, eindeloos ge-sms en..een lijk.

De verhaallijn is simpel. Hanna, Alison, Aria, Emily en Spencer zijn goede vriendinnen en de populairste meisjes op Rosewood High School. Gedurende een slaapfeestje verdwijnt Alison, de queen bee van het groepje. Een jaar lang blijft ze spoorloos en de meidengroep valt uit elkaar. Totdat Aria (Lucy Hale) terugkomt van een reis, en de dames ineens geheimzinnige sms’jes en briefjes krijgen van iemand die zich voordoet als ‘A’. Niet lang daarna wordt het lichaam van Alison gevonden, maar de geheimzinnige boodschappen blijven komen. Leeft ze misschien nog? En waarom loopt ineens een mysterieuze blinde klasgenote rond op de campus?

Pretty Little Liars roept veel vragen op en daarin schuilt de kracht van de serie: de kijker wordt telkens op het verkeerde been gezet. Lijkt de identiteit van ‘A’ bijna te worden onthuld, dan neemt het verhaal net weer even een andere wending. Dat nodigt uit om toch nog even één nieuwe aflevering te kijken. Althans, voor wie ervan houdt om naar een stel verwende nesten te kijken die slechts hun eigen ego voorop stellen. De serie heeft inmiddels een vijfde seizoen in de maak. Een cadeautje voor liefhebbers van lipgloss en vuig geroddel.

    • Rosan Hollak