Vakanties zijn goedkoper via een (stenen) reisbureau dan op het internet

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Dat zei Ronald Raadsheer, de directeur van TravelXL, vorige week in Radio Eenvandaag op Radio 1

De aanleiding

Een weekje uitwijken naar een warm land is met de snel naderende kou geen slecht plan. Maar waar vind je de voordeligste deal? Moet je een reisbureau binnenwandelen of zelf een reis zoeken op het internet? Ronald Raadsheer, de directeur van TravelXL adviseert ons het eerste te doen. Vorige week zei hij tegen Radio Eenvandaag: „In negen van de tien gevallen is het reisbureau voordeliger dan wat u zelf op het internet zou kunnen vinden.” Een twitteraar vroeg ons dit te checken.

Waar is het opgebaseerd?

„De uitspraak is gebaseerd op onze eigen ervaring”, zegt directeur Ronald Raadsheer. TravelXL heeft twintig reisbureaus met bij elkaar zo’n honderd medewerkers. Als samenwerkingsverband van meerdere reisbureaus verkoopt TravelXL onder meer vakantiereizen van Neckermann en D-Reizen. De stelling is niet gebaseerd op een echt onderzoek. De medewerkers zeggen dat het reisbureau een goedkoper alternatief is voor de klant, vertelt Raadsheer. Klanten zoeken eerst uit wat hun reis op internet kost. Op het reisbureau blijkt dan bijna altijd dat het goedkoper kan, aldus de directeur van TravelXL. Even voor de duidelijkheid, Raadsheer heeft het over stenen, offline reisbureaus.

En, klopt het?

Veel touroperators hebben deals met vliegtuigmaatschappijen en hotels waardoor zij goedkopere reizen kunnen aanbieden. Reisbureaus verkopen vervolgens reizen van touroperators. En die kúnnen goedkoper zijn dan wanneer mensen zelf een reis via het internet samenstellen, zegt Mirjam Dresmé, woordvoerder van branchevereniging van reisondernemingen ANVR.

De directeur van TravelXL zegt echter dat het bijna altijd goedkoper is via een reisbureau. Het onderzoek dat er is, wijst eerder op het tegendeel.

Vorige maand publiceerde de Consumentenbond een prijsonderzoek naar meerdere all-inclusive-reizen naar Tenerife, Tunesië, Marokko en Turkije, vertelt woordvoerder Joyce Donat. Het ging om reizen naar acht verschillende hotels. Verschillende reisaanbieders werden in het onderzoek meegenomen, waaronder Sunweb, Neckermann, Tjingo, WTC, Arke en D-reizen. Ook werd gekeken hoeveel diezelfde reis kost als je het zelf online boekt.

Een all-inclusive-reis naar een specifiek hotel op Tenerife kostte bij D-reizen 1300,50 euro. Als je de reis direct zelf los zou boeken, hetzelfde hotel, met dezelfde vertrekdatum, kostte het 888 euro. Een verschil van meer dan 400 euro. Daarnaast valt op dat Neckermann in het onderzoek van de Consumentenbond vaak de duurste reis aanbiedt. Door zelf online te boeken kom je vaak voordeliger uit.

Tot zo ver de onderzochte all-inclusive-reizen. En hoe zit het met een shopreis naar The Big Apple? In 2010 publiceerde de Consumentenbond prijsverschillen van een vijfdaagse trip naar New York City. Ook hier bleek dat de deals van stenen reisbureaus vaak duurder zijn dan online boekingen.

De Consumentenbond zegt dat online aanbieders vaak het goedkoopst zijn, maar niet altijd. Er zijn ook internetsites die hogere prijzen berekenen dan de reisbureaus. Je moet dus zelf goed zoeken en vergelijken, zegt woordvoerder Donat. Ook de woordvoerder van de ANVR adviseert ons om goed te shoppen bij de verschillende reisaanbieders.

Hier nog een paar tips van de Consumentenbond:

1. Check je reis altijd eerst op vergelijkingssites als tix.nl en skyscanner.nl. Misschien kan je dan een nog goedkopere deal vinden.

2. Ook is het soms voordeliger om een reis of verblijf direct op de site van het hotel of de vliegtuigmaatschappij te boeken.

Conclusie

De directeur van TravelXL zei vorige week dat negen van de tien reizen goedkoper te boeken zijn via het reisbureau dan op internet. Hoewel reisbureaus goedkoper kunnen zijn, bewijst onderzoek van de Consumentenbond vaker het tegendeel. Wij beoordelen deze stelling als grotendeels onwaar.

    • Maral Noshad Sharifi