Tweehonderd doden bij veerbootongeluk in Zuid-Soedan

Zuid-Soedanezen staan bij hun spullen nadat ze zijn gearriveerd in de haven van Minkaman. Door de burgeroorlog in het nieuwe land zijn veel mensen op de vlucht geslagen.
Zuid-Soedanezen staan bij hun spullen nadat ze zijn gearriveerd in de haven van Minkaman. Door de burgeroorlog in het nieuwe land zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Foto Reuters / Andreea Campeanu

Bij een veerbootongeluk in Zuid-Soedan zijn vanmorgen ten minste tweehonderd mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op gezag van een legerwoordvoerder. De boot kapseisde doordat er te veel mensen aan boord waren.

Volgens de woordvoerder waren er tussen de twee- en driehonderd mensen aan boord. Ze waren op de vlucht voor het geweld in de stad Malakal.

Burgeroorlog tussen aanhangers president en ex-vicepresident

Er woedt al wekenlang een burgeroorlog tussen aanhangers van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en aanhangers van ex-vicepresident Riek Machar. Kiir beschuldigt de voormalige vicepresident ervan een staatsgreep te hebben willen plegen.

Machar ontkent dit, maar militairen die loyaal aan de oud-vicepresident zijn hebben wel twee provinciesteden veroverd. Door het geweld zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt en honderden mensen om het leven gekomen.

Vorige week maandag zijn er vredesbesprekingen gestart, maar de gevechten gaan ondertussen door.