Toch aangifte tegen stelend raadslid PvdA

Stichting Straatnieuws doet alsnog aangifte tegen het voormalige PvdA-gemeenteraadslid Bert van der Roest. Hij zou zo’n 42.000 euro uit de kas van de Utrechtse daklozenkrant hebben gestolen. Dat heeft Broos Schnetz, voorzitter van de stichting, vandaag laten weten.

Van der Roest was penningmeester van de daklozenkrant en kon zo het geld verdonkeremanen. Hij heeft kort nadat het nieuws vorig jaar oktober naar buiten is gekomen, al 15.000 euro terugbetaald. Volgens Schnetz heeft onderzoek van een onafhankelijk forensisch accountant uitgewezen dat Van der Roest 42.000 duizend euro heeft ontvreemd.

Het voormalige raadslid heeft volgens Schnetz een terugbetalingsregeling ondertekend, maar houdt zich daar niet aan. Evenmin zou Van der Roest hebben laten blijken dat hij spijt heeft van de diefstal. „Hij heeft nooit enig inzicht getoond. Het is nu al vier, vijf maanden geleden en hij heeft nog nooit één keer sorry gezegd tegen de daklozen”, zegt Schnetz. „Hij gedraagt zich als slachtoffer en niet als dader. Dat stoort ons buitengewoon.”

De voorzitter van de Stichting Straatnieuws zegt er „geen enkele fiducie” in te hebben dat Van der Roest het ontbrekende geld nog betaalt. Volgens het oud-raadslid is het terug te betalen bedrag aanzienlijk lager; hij zou zo’n 28.000 euro uit de kas hebben gehaald. Schnetz: „Het heeft lang genoeg geduurd. Nu is het tijd om te kijken wat justitie kan doen.”

Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de organisatie waarvoor ze werken, aldus onderzoeker Maarten den Ouden, gisteren in het Reformatorisch Dagblad. Vaak gaat het om bedragen van enkele duizenden euro’s, maar soms ook om tonnen en in een enkel geval zelfs om nog veel meer.

Jaarlijks komen zo’n vijftig kwesties aan het licht, inventariseerde Den Ouden. In negen van de tien gevallen is de penningmeester de dader. Het bestuur controleert hem niet of nauwelijks, zodat hij soms jaren zijn gang kan gaan. (Novum)