Thaise premier weigert af te treden - protesten gaan door

Borden van demonstranten roepen op tot het vertrek van de regering in Bangkok. Foto Reuters / Athit Perawongmetha

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft vandaag herhaald dat ze weigert af te treden. Dat meldt persbureau AP. Ondertussen zijn betogers in Bangkok begonnen aan de tweede dag van hun hernieuwde campagne om de Thaise regering het werken onmogelijk te maken.

Sinds gisteren gaan de betogers opnieuw de straat op om Yingluck ten val te brengen en de voor volgende maand geplande verkiezingen te dwarsbomen. Ze hebben wegen geblokkeerd en hebben gezegd de stad met twaalf miljoen bewoners plat te willen leggen. Ook proberen ze overheidsgebouwen te bezetten en water en elektriciteit naar deze gebouwen af sluiten. Protestleider Suthep Thaugsuban ging zelfs nog een stapje verder, zo twittert onze correspondent:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Suthep houdt van overtreffende trap. “ Suthep:if we cannot close all govt. offices in 2-3 days we will detain Yingluck and other ministers.”

Yingluck gaf vandaag opnieuw aan niet voor die dreigementen te zullen buigen:

“Ik heb meerdere keren benadrukt dat ik de taak heb om te handelen naar mijn verantwoordelijkheden na het ontbinden van het parlement. Ik wil nu nogmaals zeggen dat ik me niet vastklamp aan mijn positie, maar dat ik moet zorgen voor politieke stabiliteit. Ik doe mijn werk om de democratie te beschermen.”

Yingluck heeft gisteren wel voorgesteld om met diverse groepen, onder wie haar tegenstanders, om de tafel te gaan om een voorstel van de kiescommissie de verkiezingen uit te stellen te bespreken. Suthep, de Democraten en de kiescommissie zelf weigeren echter deel te nemen aan een dergelijk overleg. Yingluck betreurt dit en meent dat overleg noodzakelijk is “omdat het land het moeilijk heeft en het volk lijdt”.

Protesten begonnen eind vorig jaar al

De woede onder de bevolking laaide eind 2013 op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee haar broer Thaksin, de oud-premier die in 2006 door het leger werd afgezet wegens corruptie, terug zou kunnen keren naar Thailand.

Na weken van protesten ontbond ze in december haar parlement. Ze leidt sindsdien een overgangsregering en schreef verkiezingen uit voor begin februari.

Demonstranten vinden dat echter niet genoeg en eisen nog steeds haar vertrek. Ze hebben ook opgeroepen tot een boycot en willen géén parlementaire democratie. Onze correspondent Melle Garschagen legt uit waarom:

“Zoals het er nu voor staat, worden er verkiezingen gehouden op 2 februari. Die worden dan gewonnen door Yingluck - en volgens velen dus ook door haar broer. Dus blijft de macht waar die nu is. De betogers eisen dat er voor die datum iets verandert: demonstratieleider Suthep wil dat een niet-gekozen volkscomité van wijzen Thailand bestuurt.”

Bij de langdurige en soms gewelddadige protesten zijn ondertussen zeker acht mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt.

    • Anouk van Kampen