Rabocertificaten toch naar de beurs

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Rabobank mag zijn ledencertificaten op 27 januari gewoon naar de beurs brengen. Daarmee hebben de houders van de schuldpapieren vanavond tijdens een vergadering ingestemd. De certificaten zijn daarmee straks ook te koop voor onder andere grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

De certificaathouders vonden aanvankelijk dat Rabobank onduidelijk had gecommuniceerd over de beursgang. Zo werd eerst verteld dat de prijs van certificaten niet meer kon worden gegarandeerd, waarna veel mensen uitstapten. Later werd echter bekend dat de certificaten naar de beurs zouden gaan, met ook nog een hogere rentevergoeding.

‘Veel beleggers stapten weer in’

“Het gevolg: veel beleggers kregen spijt van hun verkoop en stapten weer in”, zo schreef de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Vervolgens was het volgens de beleggersvereniging ook niet helder tot welke datum zij uiterlijk hun certificaten volgens het oude systeem konden verkopen, tegen de gegarandeerde inlegprijs van 25 euro.

Dat de leden toch instemden met het voorstel van de Rabobank had vooral te maken met de aanwezigheid van een grote, institutionele belegger. De uitslag van de stemming leek daardoor op voorhand vast te staan. Uiteindelijk stemde nagenoeg honderd procent van de certificaathouders met de beursgang in.

Soort obligaties met gegarandeerd rente

De certificaten van Rabobank zijn een soort obligaties met een gegarandeerd rente van 5,2 procent. Alleen leden van de boerenleenbank konden de certificaten tot dusver kopen. Ook konden ze gegarandeerd hun schuldpapier bij de bank inleveren en hun inleg weer terug krijgen. In de nasleep van de Libor-schandalen bij Rabobank besloten steeds meer leden dat ook te doen.

Rabobank kondigde daarop begin december aan de certificaten naar de beurs te willen brengen tegen een rente van 6,5 procent. Op die manier zou de bank gemakkelijker toegang moeten kunnen krijgen tot vreemd kapitaal. Als niet-beursgenoteerde onderneming kan Rabobank namelijk geen vers kapitaal bij aandeelhouders ophalen. (Novum)

Onze financieel redacteur Chris Hensen was bij de vergadering vanavond. Bekijk zijn verslag op Twitter terug: