PvdA zet Merkies uit eurodelegatie - ‘financiële afspraken geschonden’

Foto ANP / Bas Czerwinski

Judith Merkies is door de PvdA uit de delegatie in het Europees Parlement gezet. Volgens de overige twee parlementariërs van de PvdA in Brussel, Thijs Berman en Emine Bozkurt, heeft Merkies bestaande afspraken over financiële bestedingen geschonden, waardoor er onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking.

Ook is de samenwerking met onmiddellijke ingang opgeschort, zo is na een gesprek met Merkies besloten. De partij laat in een persbericht weten dat het om de declaratie gaat van de kosten van twee advocatenkantoren die Merkies eind 2013 bijstonden in een kort geding tegen het PvdA-partijbestuur.

“Die kosten, ruim 31.000 euro, zijn door Merkies buiten medeweten van de PvdA-eurodelegatie bij het Europees Parlement gedeclareerd en zijn ten laste gekomen van het budget van de PvdA-eurodelegatie dat voor personeelskosten wordt gebruikt.”

Update 20.20 uur:
De regels van het Europees Parlement staan toe dat het geld waarop Merkies een beroep doet met deze declaraties ook gebruikt mag worden voor ‘advocatenkosten gelieerd aan het mandaat’ van Europarlementariërs, bevestigt een woordvoerder van het parlement aan NRC.

Merkies verloor kort geding tegen partijtop

Eind oktober werd Merkies door haar partij al uitgesloten van deelname aan de verkiezing voor Europees lijsttrekker. Spekman gaf daarvoor twee redenen.

  • ze was medeverantwoordelijk voor een vete die de Brusselse PvdA-delegatie de afgelopen jaren heeft lamgelegd.
  • ze was ondeugdelijk omgegaan met de gedragscode.

Dat laatste had hij niet mogen doen, vond Merkies. Zij stapte naar de rechter omdat ze vond dat Spekman haar integriteit in twijfel had getrokken door te suggereren dat zij onzuiver zou zijn omgegaan met een gedragscode voor dagvergoedingen in het Europees Parlement.

De Amsterdamse rechtbank bepaalde dat PvdA-voorzitter Hans Spekman zijn uitlatingen niet hoefde te rectificeren.

Op 22 mei zijn er Europese verkiezingen. Oud-Kamerlid Paul Tang is lijsttrekker voor de PvdA.