Polare vraagt uitgevers en CB in brief om ‘vertrouwen’ en voorzetting ‘goede relatie’

ALMERE - Exterieur van de boekhandel Polare. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De eigenaars van boekhandelketen Polare hebben vanochtend in een brief het Centraal Boekhuis en een aantal Nederlandse uitgevers om vertrouwen gevraagd, weet Boekblad. Voor het eind van deze week wil Polare weten of uitgevers het partnerschap willen voortzetten.

In de brief zeggen de eigenaars van Polare, Paul Dumas, Nico van Ekeren en Jan van de Wouw, er naar uit te kijken hun goede relatie met het CB en uitgevers voort te kunnen zetten en te ‘rekenen op uw vertrouwen in onze organisatie:

‘Onze winkels en onze medewerkers zullen zich met onverminderd enthousiasme blijven inzetten om uw boeken via onze winkels te verkopen.’

Polare, zo blijkt volgens Boekblad uit de brief, heeft sinds 12 december meerdere voorstellen aan het CB en enkele uitgevers voorgelegd. Het meest recente voorstel zou gaan om het afbouwen van openstaande saldo’s ‘met meer dan 30 procent naar een saldo dat onder het reguliere saldo van de normale bedrijfsvoering valt.’ Polare ontkent even verderop in de brief een betalingsachterstand te hebben bij het CB. De boekhandelketen hoopt voor het einde van deze week bevestiging te krijgen van uitgevers dat ze met Polare verder willen en voor bevoorrading blijven zorgen.

Stille winkels

In 2011, het jaar waarin boekhandelketen Selexyz door de investeerders van ProCures werd overgenomen, heeft het CB ook al eens de bevoorrading stopgezet, omdat de rekeningen niet op tijd werden betaald. ProCures kocht Selexyz destijds voor 3,5 miljoen euro plus de schuld die toen al uitstond bij het CB. Onduidelijk is de omvang van die schuld.

ProCures, zo schrijft economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo vanmiddag in NRC Handelsblad, begon in 2011 vol vertrouwen aan de doorstart van Selexyz:

“De liefhebber zou voortaan voor alle boeken terecht kunnen bij Polare. Door de winkels aantrekkelijker te maken zou hij liever daar langskomen dan online te winkelen bij Bol.com. Er zou altijd iets te beleven zijn bij Polare: sessies met schrijvers, kookworkshops. In een vlaggenschipwinkel zou geëxperimenteerd worden met computertafels die klanten van persoonlijke leestips zouden voorzien.”

Sindsdien werden al meer dan 100 werknemers ontslagen. Er zijn nu nog zo’n 330 voltijdplaatsen. Die ‘vlaggenschipwinkel’ is er nog steeds niet en de verkoop van leesbrillen, agenda’s en speelgoed, een nieuwe verkoopstrategie, lijkt vooralsnog geen uitwerking te hebben.

    • Roderick Nieuwenhuis