Opinie

    • Wilfred Takken

Peter R. de Vries: er klopt niets van crimi’s

„Prachtig figuur heb je. Van boven helemaal.”

Na een rumoerig weekend van drank, tranen en ruzie dreigen Lindy en Harold Utopia te verlaten. Dat terwijl Lindy, de „aantrekkelijke jongedame uit de Gelderse Vallei”, door de fans tot populairste inwoner werd uitgeroepen. De vrouw van Harold stond met een megafoon aan het hek om hem moed in te spreken. Dramatisch effect. Maar ze had ook voor een tientje een rondleiding kunnen nemen, dan had ze gewoon het terrein op gekund. Producent John de Mol vatte samen: „Het doet toch iets met mensen.”

Huh? Niets van gezien, hoor je de kijkers denken. Dat klopt want de tv-uitzending loopt een week achter. Op tv zagen we gisteravond een idyllische zondag waarop de Utopianen een open haard bouwden. Een indrukwekkende schouw, net een altaar. Dit is hoe De Mol zijn Utopia graag ziet: hij brengt reality-tv van afbreken naar opbouwen, zoals hij eerder met talentenjachten deed.

Wel gek dat ze pas na een week voor warmte in de loods zorgden. Ze stoomden wel meteen door. In het Utopia van Thomas More bestaan geen „zinloze en nutteloze ambachten”, maar in het Utopia van John de Mol richtten de vrouwen gisteren een marketing- en communicatieafdeling op. Koning Paul onthulde aan onderkoning Hakim een beter plan om Utopia rendabel te maken: „We moeten die meiden maar exploiteren. Paulus de Bospooier.”

Ook Peter R. de Vries heeft een nieuwe roeping gevonden: het bespreken van misdaadseries. Twee weken geleden twitterde de misdaadverslaggever: „Was begonnen aan serie ‘#TheKilling‘, maar de schrijver heeft kennelijk nog nooit een echt moordonderzoek meegemaakt. Jammer, snel gestopt.” Waarna vele parodieën van andere twitteraars volgden, als: „Was begonnen aan Spongebob, maar schrijver heeft blijkbaar nooit in een ananas diep in de zee gewoond. Jammer, snel gestopt.” Gisteren mocht De Vries in De Wereld Draait Door wat scènes uit The Killing en andere misdaadseries van deskundig commentaar voorzien.

Vooral de regels van het forensisch onderzoek op de plaats delict werden volgens De Vries met voeten getreden. Over True Detective (nieuw op HBO): „Gek dat hij ook kon zien dat die mevrouw teruggetrokken tandvlees had, terwijl die mevrouw nog volkomen gekneveld aan een boom zat.” Een geweldig nieuw format was geboren.

    • Wilfred Takken