Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten hield schikkingen met KPMG-accountants tegen

Foto ANP / Cor Mulder

Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) heeft schikkingen van drie KPMG-partners met het Openbaar Ministerie (OM) tegengehouden. Zowel de accountants als het OM willen eventuele vervolging wel afkopen. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek.

De drie partners van een van Nederlands grootste accountantskantoren, KPMG, worden ervan verdacht omkopingen door Ballast Nedam te hebben verhuld in de boekhouding van het bouwbedrijf.

Opstelten keurde schikking KPMG wel, maar accountants niet goed

Zowel Ballast Nedam als KPMG heeft geschikt met het OM, voor respectievelijk 17,5 en 7 miljoen euro. Ook met de drie partners – Jack van R., Renze H. en een derde anonieme accountant – waren schikkingen overeengekomen. Schikkingen van een bedrag boven 50.000 euro moeten worden goedgekeurd door de minister van Justitie. Opstelten keurde de schikking tussen KPMG en het OM wel goed, maar wilde niet meegaan in schikkingen van de drie individuele accountants.

Opstelten laat bij monde van zijn woordvoerder weten te “bevestigen noch ontkennen” dat hij een schikking tussen de drie KPMG-accountants en het OM heeft verhinderd. De woordvoerder wil niet ingaan op “topoverleg tussen de minister en het OM”. Het OM onthoudt zich van commentaar “zolang een vervolgbeslissing nog niet genomen is”, zegt een woordvoerder. Die vervolgbeslissing kan voor de drie accountants nu drie kanten op: een dagvaarding en dus een rechtszaak, seponering wegens gebrek aan bewijs of alsnog schikken. KPMG wil niet op de zaak reageren.

Verontwaardiging over schikking KPMG en OM

Na de parlementaire enquête over de bouwfraude in 2002 was het voornemen bedrijven geen grote fraudezaken meer te laten schikken. Dat gebeurt desondanks nog steeds.

Recent ontstond onder andere in de Tweede Kamer verontwaardiging over de schikking door de Rabobank in de zogenoemde Libor-affaire. De Rabobank schikte voor 774 miljoen euro wegens het manipuleren van de Libor-rente.

Nu is er ook verontwaardiging over de schikking van KPMG met het OM. Een schikking staat waarheidsvinding en verantwoording voor de rechter in de weg, zo luidt de kritiek.

Lees het hele verhaal in NRC Handelsblad.