Op de buitenbaan voelde de warme wind als een föhn

De tweede dag van het tennistoernooi viel samen met de eerste dag van de hittegolf.

Het advies van de spreekstalmeester galmt door de Rod Laver Arena. „Dames en heren, smeer nog een beetje extra zonnebrandcrème. En drink voldoende water.”

In de schaduw van een tribune bij baan drie grijnst een suppoost naar een een groepje Australische fans. „Het is heet daarboven. Over vijf minuten zijn jullie weer terug.” Om aan de brandende zon op de tribunes te ontkomen, hebben sommige toeschouwers natte handdoeken over hun hoofd geslagen.

De tweede dag van de Australian Open viel samen met de eerste dag van een hittegolf. Het was dus warm op Melbourne Park: vanmiddag maar liefst 42 graden. Om krachten te sparen, probeerden de geplaatste tennissers zo snel mogelijk hun partij te winnen. Dat lukte niet altijd. Kei Nishikori uit Japan had vijf sets en drieënhalf uur nodig om de Australiër Marinko Matosevic te verslaan.

Roger Federer kon wel weer snel terug naar de gekoelde spelersvertrekken. Hij versloeg de Australiër met wildcard James Duckworth in drie sets. Ook Jo-Wilfried Tsonga won zijn partij. Gisteren plaatsten onder anderen Novak Djokovic, David Ferrer en Serena Williams zich al voor de tweede ronde. Australiër Lleyton Hewitt verloor in vijf sets van de Italiaan Andrea Seppi.

Ook Robin Haase werd vandaag al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlander moest tegen de Amerikaan Donald Young opgeven vanwege kramp in zijn rechterbeen. Ook kampte hij met een rugblessure. Haase stond 2-1 achter in sets. Igor Sijsling nam het later vandaag op tegen de Australiër Thasis Kokkinakis. De Nederlanders moesten op het warmst van de dag spelen. Op de buitenbanen waar zij speelden, voelde de warme wind als een föhn.

Gisteren was de Nederlandse tennisster Kiki Bertens het eerste slachtoffer van de hitte. Bertens was net aan haar tweede set tegen de Servische Ana Ivanovic begonnen toen ze plotseling naar de kant liep „Ik was opeens duizelig, en zag dubbel”, zei Bertens na haar met 6-4 en 6-4 verloren duel. „Ik had ook spierpijn. Ik denk dat het de hitte was.”

Als de temperaturen op Melbourne Park nog verder oplopen, worden de middagwedstrijden stilgelegd. Maar gisteren maakte toernooidokter Tim Wood zich nog niet erg druk over de hoge temperaturen. „Er is hier nog nooit een tennisser overleden aan de gevolgen van uitdroging. Het gevaar is veel groter dat ze te veel water drinken”, zei hij op een persconferentie. Op de Australian Open zijn eerder tennissers behandeld na een watervergiftiging, vertelde Wood. Volgens de toernooiarts lopen tennisser relatief weinig risico in de hitte. „Tussen de games en sets door kunnen de spelers even gaan zitten, waardoor ze warmte kwijtraken. Tien kilometer hardlopen is veel gevaarlijker.”

Toch klaagden veel tennissers vandaag over de hitte. Titelverdedigster Viktoria Azarenka sprak na haar gewonnen wedstrijd tegen de Zweedse Johanna Larsson over „dansen in een frituurpan”. En de Deense Caroline Wozniacki (6-0 en 6-2 tegen Lourdes Dominguez Lino) zei dat het hardcourt gloeiend heet was. „Op een gegeven moment begon de onderkant van mijn waterfles te smelten.”

    • Dolf de Groot