OM: oud-verdachte Schipholbrand zat rechtmatig vast

Het interieur van het in 2005 door de brand verwoeste cellencomplex op Schiphol. Foto ANP / Onderzoeksraad voor Veiligheid

Dat Ahmed Al-J., de man die jarenlang is vervolgd voor de Schipholbrand, is vrijgesproken betekent niet dat zijn voorlopige hechtenis onterecht was. Daarom heeft hij geen recht op een schadevergoeding, betoogt het OM. Het hof doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Al-J werd jarenlang vervolgd voor brandstichting in het cellencomplex op Schiphol, maar werd vorig jaar maart vrijgesproken. Al-J. eist nu ruim zes en een halve ton schadevergoeding omdat hij anderhalf jaar vastzat, maar volgens het OM was de verdenking ernstig genoeg om Al-J. vast te houden.

“De verdenking bestond eruit dat onderzoek uitwees dat aannemelijk was geworden dat de brand in de cel van de gewezen verdachte is ontstaan. Hij verklaarde zelf dat hij een brandende sigaret of shagje in de richting van het achtereinde van zijn bed heeft weggeschoten en dat hij daar ook vlammen heeft gezien. Verdachte heeft dan ook zelf op niet onaanzienlijke wijze bijgedragen aan het ontstaan van de verdenking.”

Eerder veroordeeld tot drie jaar cel

Na een eis van vijf jaar werd A. in 2007 tot drie jaar cel veroordeeld. Een straf die in hoger beroep werd teruggebracht tot anderhalf jaar cel. In 2010 bepaalde de Hoge Raad dat het hele proces over moest omdat het hof fouten had gemaakt. Daarop werd de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Den Haag, dat hem afgelopen maart definitief vrijsprak.

Al-J. was zelf een van de zwaargewonden. Op het moment van de brand zat hij in het detentiecentrum Schiphol-Oost op uitzetting te wachten, net als tientallen andere illegalen. De ministers Sybilla Dekker (Volkshuisvesting, VVD) en Piet Hein Donner (Justitie, CDA) traden af vanwege de zaak. De Libiër is in 2009 op het vliegtuig naar zijn geboorteland gezet. Hij is tot ‘ongewenst vreemdeling’ verklaard.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet in 2009 een film maken waarin de brand wordt gereconstrueerd.

    • Lex Boon