Nu is het officieel: Seedorf wordt trainer van AC Milan

Foto AFP / Fernando Soutello

Clarence Seedorf stopt per direct als voetballer en wordt de nieuwe hoofdtrainer van AC Milan. Dat heeft hij zojuist op een persconferentie bekendgemaakt. Gisteren lekte het nieuws al uit.

De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport en het Nederlandse weekblad Voetbal International meldden gisteren al dat Seedorf zondag al de leiding heeft bij de thuiswedstrijd van Milan tegen Hellas Verona. De vorige trainer, Massimiliano Allegri, werd deze week ontslagen na een 4-3 nederlaag tegen degradatiekandidaat Sassuolo.

De 87-voudige oud-international, tot op heden nog actief als speler van de Braziliaanse club Botafogo, keert daarmee terug bij de vereniging waarvoor hij 430 wedstrijden speelde en 54 keer scoorde. Liefst tien seizoenen, tussen 2002 en 2012, stond de nu 37-jarige, in Paramaribo geboren middenvelder onder contract bij de Milanese club. Gemiddeld pakte hij precies één prijs per jaar, met als hoogtepunten de winst van de Champions League in 2003 en 2007.

Seedorf noemt zijn terugkeer naar Milan een ‘volgende stap in zijn carrière’. De Nederlander had nog een contract tot juni, maar daarin was vastgelegd dat hij zonder transfersom naar een andere club mocht overstappen.

“Ik heb een moeilijke nacht achter de rug, maar ben tevreden met mijn loopbaan en mijn tijd bij Botafogo. Het doel om ons te plaatsen voor de Copa Libertadores is gelukt, voor het eerst in zeventien jaar.”

Wat clubprijzen betreft de allerbeste

De aanstelling van Seedorf als trainer betekent tegelijkertijd het eind van de voetbalcarrière van een van de grootste spelers uit de Nederlandse geschiedenis, schrijft NRC Handelsblad vandaag:

“Wat clubprijzen betreft, was hij zelfs de allerbeste. Alleen in het Nederlands elftal kon hij, ondanks zijn 87 interlands, nooit zijn immense statuur waarmaken. Als eerste Nederlandse trainer bij een internationale topclub sinds Louis van Gaal bij Bayern München (2009-2011) mag hij proberen om zijn enorme ervaring over te dragen aan een nieuwe generatie.”

Lees in NRC Handelsblad vandaag (artikel | digitale editie) een profiel van Seedorf. “Hij moet zijn AC Milan als trainer weer aanzien geven”

    • Lex Boon