Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

NL Ambassador Qatar @YvettevEechoud 2.589 volgers Yvette van Eechoud

„De meeste diplomaten in Qatar zijn nog heel klassiek. De enige ander die op Twitter zit is mijn Britse collega. We staan bekend als de twiplomats van Doha. Ik merk dat Twitter steeds belangrijker wordt en nodig is om de gun-factor op te bouwen. Moderne diplomatie betekent dat je een ondernemer in diplomatie moet zijn: met de golven meegaan, kansen pakken, er altijd zijn, weten wat er op Twitter gebeurt.

„Nederland is niet zo heel bekend in Qatar. Persoonlijkheid, vertrouwen, een strak verhaal hebben, daar gaat het om. En natuurlijk moet je ook dadels eten, thee drinken en praten over voetbal.

„Je moet in dit vak eigenlijk een portable partner hebben. Mijn partner is dat op dit moment. Hij is zelfstandige die zijn diensten overal vandaan kan leveren. Maar het blijft lastig. Je moet altijd weer aan de keukentafel de balans zoeken. Op een gegeven moment wil je wel weer terug naar de gelijkwaardigheid in het gezin waar we allemaal ons eigen leven kunnen hebben.”

Yvette van Eechoud (45, gehuwd , één zoon van 12), verruilde Kairo voor het ambassadeurschap in Qatar. Studeerde Europese Studies aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Was van 2005 tot 2009 persoonlijk secretaris van prinses Máxima.