Homo’s riskeren jaren celstraf

Homoseksuelen in Nigeria kunnen celstraffen tot tien jaar krijgen als ze hun affectie in het openbaar tonen, bijeenkomsten houden of elkaar in speciale clubs ontmoeten. President Goodluck Jonathan heeft de strengere wetgeving een week geleden al ondertekend, zo is nu pas bekend geworden. Als homo’s met elkaar in het huwelijk treden, kunnen ze veertien jaar krijgen. De vervolging van homoseksuelen in Nigeria is geen uitzondering in Afrika. Volgens Amnesty International is homoseksualiteit in 38 Afrikaanse landen verboden. In meer landen wordt gewerkt aan verscherping van de wetgeving. Vorige maand nog nam het parlement van Oeganda een zeer strenge anti-homo wet aan, waarbij in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij recidive, levenslang kan worden geëist. President Museveni moet die wet nog ondertekenen. In het overwegend islamitische noorden van Nigeria geldt overigens al de doodstraf voor homoseksualiteit, net al in Mauretanië, Soedan en Zuid-Somalië. (AP)