Miljardair Malone doet opnieuw een bod op Time Warner Cable

Miljardair John Malone, die in Nederland kabelbedrijf Ziggo probeert te kopen, heeft een Amerikaanse overnamestrijd op scherp gezet. Malone wil al een tijdje Time Warner Cable, een van de grootste kabelbedrijven van de VS, kopen. Malones Charter Communications biedt nu in het openbaar 44,6 miljard euro op Time Warner Cable. Als aandeelhouders zouden instemmen met het bod, zou dit de grootste zakendeal van de afgelopen vijf jaar zijn.

Malone is ook topman van Liberty Media, de moedermaatschappij van het Nederlandse kabelbedrijf UPC. Liberty wil in Nederland Ziggo kopen maar een eerder bod op dat bedrijf werd afgelopen zomer afgewezen omdat de prijs te laag zou zijn. Liberty heeft al 28,5 procent van de aandelen van Ziggo in handen.

In marktwaarde is Charter twee maal zo klein als Time Warner Cable. Maar Time Warner Cable verliest al geruime tijd klanten en de klantenservice heeft een slechte reputatie.. De top van TWC wuifde eerdere toenaderingspogingen van Charter weg. Op het bod kwam gisteren niet meteen een reactie van TWC.

Directeur Tom Rutledge zei dat de fusie hem ernst is; als de top geen sjoege geeft, probeert hij de TWC-aandeelhouders te overtuigen. Tegen persbureau Bloomberg zei hij dat TWC sinds het overnamebod van midden vorig jaar, nog eens een half miljoen klanten kwijtraakte. „Wij hebben een bewezen staat van dienst. Het gaat om geloofwaardigheid.”

TWC was tot vier jaar geleden onderdeel van Time Warner. In 2009 werd TWC zelfstandig. Hoewel nog altijd een gigant, heeft TWC moeite met de verschuivingen van ‘gewone’ tv naar livestreaming en à la carte-kijken. TWCharter verliest vaak tienduizenden of zelfs honderdduizenden klanten per maand. Maar het heeft wel een uitvoerig netwerk en een benijdenswaardige infrastructuur. Het bod van Charter kan dan ook een strijd tussen meer concurrenten kunnen losmaken. Duidelijk is dat John Malone veel voor TWC over heeft: 132,50 dollar per aandeel. TWC zou een waarde van 61 miljard dollar krijgen (44,6 miljard euro), inclusief schulden. Op de beurs van New York sloot het aandeel gisteren op 132,40 dollar.