Marcel de Vink @MarceldeVink 356 volgers Marcel de Vink

„Ik kreeg een telefoontje of ik naar Islamabad wilde. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik heb wel iets met het land. En ik kan in een moeilijke omgeving dingen doen.

„Het is een risicoplaats, maar dan gaat het vooral om wrong time, wrong place. Je moet je heel erg bewust zijn van wat je wel en niet kan doen. Daar hebben we professionele veiligheidsadviseurs voor. Maar je moet er wel op uit; ik kan niet op de compound blijven zitten. Vaste bewakers zijn afgeschaft maar we rijden wel gepantserd. Je bent beperkt in je bewegingsvrijheid maar je krijgt er een heel interessant land voor terug.

„Traditionele diplomatie is nog wel steeds belangrijk. Als je in de watersector iets wil doen heb je de overheid echt nodig. Dan kunnen wij als ambassade iets voor het bedrijfsleven betekenen. Ook op het gebied van verbeteren van mensenrechten kan je best iets bereiken. Het zijn kleine stapjes, maar we helpen NGO’s die zich daarmee bezighouden. Dan helpt Twitter. Daardoor heb ik contacten gelegd om verder te praten over mensenrechten.”

Marcel de Vink (45, alleenstaand) was eerder hoofd van de politieke afdeling van de ambassade in Washington. Studeerde rechten en geschiedenis in Utrecht. Leerde het politieke handwerk als particulier secretaris van de ministers Bot en Verhagen.