Kristien Hemmerechts kruipt voor nieuwe roman in huid ex-echtgenote Marc Dutroux

‘Bommelding’, schrijft het Vlaamse tijdschrift HUMO vandaag. Volgende week dinsdag verschijnt de nieuwe, volgens haar uitgever ‘explosieve’, roman van Kristien Hemmerechts, waarvoor ze in de huid kroop van de ex-echtgenote van seriemoordenaar Marc Dutroux. De nieuwe roman van Hemmerechts draagt als titel De vrouw die de honden eten gaf. Het is verwijzing naar een opmerkelijke

‘Bommelding’, schrijft het Vlaamse tijdschrift HUMO vandaag. Volgende week dinsdag verschijnt de nieuwe, volgens haar uitgever ‘explosieve’, roman van Kristien Hemmerechts, waarvoor ze in de huid kroop van de ex-echtgenote van seriemoordenaar Marc Dutroux.

De nieuwe roman van Hemmerechts draagt als titel De vrouw die de honden eten gaf. Het is verwijzing naar een opmerkelijke handeling van Michelle Martin. Toen Dutroux in de gevangenis zat, ging Martin naar zijn huis om de honden te voeren. In de kelder lagen toen nog Julie en Melissa. Martin deed niets en, zo schrijft HUMO, ‘liet ze in de kelder creperen’.

Op zoek naar stem die begraven zit in verhaal

In een interview met het Vlaamse blad zegt Hemmerechts vandaag op het idee te zijn gekomen in de zomer van 2012, toen ze writer in residence was aan de Vrije Universiteit van Amsterdam:

“Een deel van de opdracht was: een vrije tekst van twaalfduizend woorden schrijven. Die zomer werd er volop gediscussieerd over een eventuele vrijlating van Michelle Martin. Ik probeerde me voor te stellen hoe zij dat allemaal volgde in de gevangenis. Voor een schrijver is dat boeiend, een stem weergeven die niet gehoord wordt, die begraven zit in een verhaal.”

In Nederland waren veel mensen onder de indruk van de tekst over Martin. Hemmerechts nam zich voor het project uit te breiden. Ze werd gedwongen fictie te schrijven, nadat ze via de advocaat van Martin te horen kreeg dat de ex-echtgenote van Dutroux weigerde mee te werken aan een interview:

“Het moest dus een heel ander boek worden, waarin ik zelf de hiaten zou opvullen. Trouwens: als ik haar had kunnen spreken, is het nog maar de vraag of daar iets mee aan te vangen viel. Het probleem is net dat Martin niet altijd de waarheid spreekt, in het verleden had ze de neiging met haar ondervragers mee te praten. En ze heeft veel onduidelijk gelaten, tot grote frustratie van de ouders van de ontvoerde kinderen.”