kort

DigiD

DigiD misschien niet meer via de post

Inwoners van gebieden met meer kans op fraude moeten hun DigiD-wachtwoorden misschien niet meer via de post krijgen. Dat schreef minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) afgelopen vrijdag in een Kamerbrief. Plasterk onderzoekt of in die gebieden aangetekende post mogelijk is. Ook bekijkt hij of dit in heel Nederland nodig is, of dat wachtwoorden voortaan aan de balie opgehaald moeten worden. Vorige week bleek dat de DigiD-accounts van zeker 150 bewoners van Amsterdam Zuid-Oost waren gekaapt. Criminelen konden zo uitkeringen op hun eigen rekening laten storten. In zes gevallen zou dat zijn gelukt. Wellicht hebben de criminelen wachtwoorden in naam van hun slachtoffer aangevraagd en de post uit de brievenbus gevist.

Kersthack

Grote Amerikaanse warenhuizen gehackt

Niet alleen budgetwinkel Target en luxe warenhuis Neiman Marcus zijn afgelopen feestdagen slachtoffer geworden van cybercriminelen. Ook andere grote Amerikaanse ketens zijn in diezelfde periode aangevallen. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Het datalek bij Target was bijzonder groot. Een vermoedelijk Oost-Europese bende bleek afgelopen december de creditcardgegevens, huis- en mailadressen en telefoonnummers van circa 70 miljoen klanten te hebben gestolen. De daders hadden malware geïnstalleerd op de systemen van Target dat dataverkeer kon onderscheppen. Het is nog niet zeker of de inbraken bij de andere ketens door dezelfde groep is gedaan.

Demonstratie

11 februari: protest tegen NSA-spionage

Diverse burgerrechtenorganisaties, internetcommunities en nieuwssites hebben 11 februari uitgeroepen tot ‘the day we fight back’. Dan moet een grote demonstratie op internet plaatsvinden tegen de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA. Wie mee wil doen kan een foto op z’n profiel plaatsen, een banner voor z’n site downloaden of een evenement organiseren. Deelnemers zijn onder meer de Electronic Frontier Foundation, Mozilla en Reddit.

    • Reuters
    • Novum
    • NRC