kort

Amsterdam

Belastingdienst onder verzwaard toezicht

De recente blunder van de gemeente Amsterdam, waarbij duizenden huishoudens veel te veel woonkostenbijdrage overgemaakt kregen, krijgt een staartje. De gemeentelijke belastingdienst komt onder zwaar toezicht te staan. Vorig jaar kregen 9.000 Amsterdamse huishoudens honderd keer zoveel geld hadden als de bedoeling was. Wie recht had op 155 euro aan woonkostenbijdrage, kreeg bijvoorbeeld 15.500 euro. Ruim 185,6 van de 188 miljoen euro is inmiddels teruggestort, maar vermoedelijk kan 1,2 miljoen niet meer teruggehaald worden. Samen met de kosten van de hersteloperatie, 300.000 euro, komt dat op een blunder ter waarde van 1,5 miljoen. Dat kon gebeuren doordat het toezicht op het betalingsverkeer tekortschoot, bleek vandaag uit een analyse van de gemeente. Menselijke én technische fouten gingen vooraf aan de gulle giften: in een oud systeem stonden bedragen in centen, later werden dat hele euro’s.

76

excellente scholen onderscheiden

In 2013 hebben 76 scholen ‘extra goed’ gepresteerd. Daarom kregen zij gisteren van het ministerie van Onderwijs het predicaat excellente school 2013. De scholen halen het predicaat omdat ze zich naast goede prestaties bij taal- en rekenlessen ook onderscheiden door bijvoorbeeld veel aandacht te besteden aan individuele leerlingen. In 2012 werd de titel - voor het eerst - aan 52 scholen toegekend.

Skandal!

Duitsers dronken jaren te duur bier

Enkele grote Duitse bierbrouwers krijgen een gezamenlijke boete van ruim 106 miljoen euro voor het maken van prijsafspraken. De brouwers zouden onder meer de prijzen van flesjes en fusten kunstmatig hoog hebben gehouden, zo stelde de Duitse kartelwaakhond gisteren in een verklaring. Onder meer Veltins en Warsteiner waren bij het kartel betrokken.

    • Novum