kort

Foto Reuters

Bezoek

Paus komt voorlopig niet naar Nederland

Paus Franciscus komt voorlopig niet naar Nederland. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen gisteren na overleg besloten. Het initiatief van een mogelijk bezoek van Franciscus kwam van bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam. Hij nodigde de paus tijdens een persoonlijk gesprek in september al uit om naar Nederland te komen. Het Vaticaan zei vervolgens een officiële uitnodiging af te wachten. De paus heeft echter onlangs te kennen gegeven de komende periode op bezoek te gaan naar Israël en de Palestijnse gebieden. De laatste keer dat een paus Nederland aandeed was in 1985, toen Johannes Paulus II onder meer Utrecht, Den Haag en Maastricht bezocht.

Geldnood

Polare krijgt geen boeken meer geleverd

Boekenwinkel Polare krijgt geen boeken meer van het Centraal Boekhuis, dat de leveringen eenzijdig heeft opgezegd. Het ging hiertoe over nadat Polare niet in staat was aan periodieke betalingsverplichtingen te voldoen en de termijn hiervoor trachtte op te rekken. Dat heeft een woordvoerder van ProCures, de investeringsmaatschappij aan het hoofd van Polare, gezegd. Volgens Polare voeren de partijen vanaf gistermiddag gesprekken. „Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk uit deze impasse te komen”, aldus de woordvoerder. Vorig jaar fuseerden De Slegte en het failliete Selexyz tot Polare, nadat investeringsmaatschappij ProCures de boekenwinkels in handen kreeg. Bij een reorganisatie verdwenen 54 arbeidsplaatsen.

CAR

Bijna honderd doden in de afgelopen dagen

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn sinds vrijdag 97 mensen gedood in onlusten tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dat meldt het Afrikaanse Rode Kruis. De doden en zo’n honderd gewonden vielen in Bozoum, in het noordwesten van het land. Zo’n 14.000 mensen zijn sinds vrijdag de stad uit gevlucht. Bijna duizend huizen gingen in vlammen op. Door geweld tussen christenen en moslims kwamen in december meer dan duizend mensen om en zijn bijna een miljoen mensen op de vlucht.

    • Novum