kort

Homowetten //

Geen huwelijken meer voor homo’s Nigeria

Nigeriaanse homoseksuelen mogen niet langer trouwen, eigen organisaties oprichten of bijeenkomsten beleggen. Seks onder Nigerianen van hetzelfde geslacht was al verboden. De reeks nieuwe verboden staan in de wet tegen het homohuwelijk die president Goodluck Jonathan op 7 januari al ondertekende. Dat gebeurde in het geheim, maar persbureau AP kreeg een kopie in handen en bracht dit gisteren naar buiten. Waarom dit in het geheim gebeurde en dus niet eerder bekend was, is niet duidelijk. Op het nieuwe misdrijf staat een gevangenisstraf van tien jaar.

Israël //

PGGM niet totaal weg uit bezette gebieden

Pensioenbeheerder PGGM blijft nog beleggen in de bedrijven Veolia, Alstom en G4S, die actief zijn in de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Vorige week werd bekend dat PGGM zijn investeringen heeft teruggetrokken uit de vijf grootste Israëlische banken, omdat zij betrokken zijn bij de financiering van de Israëlische nederzettingen. Die zijn volgens internationaal recht illegaal. Het Franse Veolia exploiteert tramverbindingen tussen Israël en de nederzettingen. Het Franse Alstom leverde trams. Het Britse G4S levert beveiligingsapparatuur aan Israël en kolonisten in bezet gebied. PGGM wil „actief aandeelhouderschap tonen om ondernemingen te bewegen tot ander gedrag”, en pas tot uitsluiting overgaan „als er echt geen uitzicht meer is op ander gedrag”.

10

miljoen euro door vrijwilligers gestolen

Vrijwilligers verduisteren jaarlijks zeker 10 miljoen euro van de organisaties waarvoor ze werken. Waarschijnlijk meer, want dit bedrag is gebaseerd op zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Dat concludeert onderzoeker Maarten den Ouden, die fraudegevallen onderzocht. Volgens Den Ouden zijn vooral penningmeesters grijpgraag en ontbreekt controle.

    • NRC