Kamer wil opheldering over vertrekbonus Rabo-bankier Schat

Sipko Schat krijgt een jaarsalaris mee na zijn vertrek bij Rabobank. Dat zorgt voor vragen in de Kamer. Foto ANP

Het kabinet moet uitleg geven over de gouden handdruk die voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat meekrijgt. Dat meldt persbureau Novum. Schat was bij de bank eindverantwoordelijk voor de fraude met de Liborrente, maar krijgt toch een jaarsalaris van 884 duizend euro mee.

De Kamer eist daarom nu schriftelijke opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, zo bleek vanmiddag. Het bedrag is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen over de condities van het vertrek van Schat. De arbiter besloot dat Schat de 884 duizend, wat overeenkomt met zijn jaarsalaris, moet ontvangen. In zijn brief moet Dijsselbloem zeggen wat hij van deze vertrekbonus vindt, eist de Kamer. Die is niet uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander, klonk het.

Rabobank betrokken bij Libor-fraude

Rabobank was een van de banken die betrokken waren bij de fraude met Libor-rentetarieven. De bank trof daarop eind vorig jaar met nationale en internationale toezichthouders een schikking ter hoogte van 774 miljoen euro. Het leek er aanvankelijk op dat Schat mocht blijven, maar even later vertrok hij alsnog, in navolging van bestuursvoorzitter Piet Moerland.

In het parlement bestaat veel weerstand tegen de manier waarop het Libor-schandaal is afgehandeld. De Rabobank trof een schikking, waardoor medewerkers werden uitgesloten van strafrechtelijke vervolging. Veel partijen eisen al langer dat de fraudeurs alsnog worden vervolgd.

Justitie in de Verenigde Staten maakte gisteren bekend dat drie voormalige handelaren van de Rabobank zijn aangeklaagd vanwege de Libor-fraude. Dijsselbloem moet van de Tweede Kamer in zijn brief ook ingaan op dit Amerikaanse besluit.

    • Anouk van Kampen