Kamer vraagt wat VS in Burum doen

Amerikaanse defensie heeft eigen apparatuur bij Nederlands afluisterstation.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) over de Amerikaanse activiteiten bij het satellietstation in het Friese Burum. De vragen komen na een uitzending van Nieuwsuur, waaruit bleek dat direct naast het defensiecomplex Amerikaanse defensieapparatuur is geplaatst.

Het satellietstation uit 2005 wordt gebruikt door de Nationale Sigint Organisatie, waarin de inlichtingendiensten AIVD en MIVD samenwerken bij het vergaren van inlichtingen uit de ether. Een deel van het terrein is in bezit van het Amerikaanse bedrijf Inmarsat, dat commerciële satellietcommunicatie aanbiedt. Tot nu toe was niet publiekelijk bekend dat het Amerikaanse ministerie van Defensie er ook apparatuur heeft staan. Het lijkt erop dat het departement Burum gebruikt voor wereldwijde communicatie. PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus willen van minister Hennis weten wat de Amerikanen precies doen met die apparatuur.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) beantwoordde gisteren schriftelijk Kamervragen naar aanleiding van publicaties over inlichtingendiensten in deze krant. Hacken van webfora door de AIVD en binnenhalen van de gegevens van alle gebruikers past volgens de minister binnen de wet. Deskundigen betwisten dat.

Plasterk: „De AIVD is bevoegd om, na ministeriële toestemming, binnen te dringen in een geautomatiseerd werk.” Of de toestemming ook geldt voor een webforum met duizenden leden, bepaalt de minister. Hij weegt in dat geval af of de privacyinbreuk proportioneel is. Plasterk wilde niet zeggen om hoeveel en welke fora het gaat, van hoeveel gebruikers informatie wordt verzameld en of er informatie is verzameld over parlementsleden.

Plasterk schrijft verder dat de Nederlandse inlichtingendiensten en de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in gesprek zijn over het spioneren door de Amerikanen. De minister zegt geen reden te hebben om te denken dat Nederland een doelwit is van de NSA.