‘Spremuta d’orange’ - zo schrijft Italië over Seedorf als nieuwe coach AC Milan

Voorpagina van La Gazetta dello Sport: 'Seedorf, bewijs je!'

Onverwacht nieuws gisteren: Clarence Seedorf wordt misschien de nieuwe coach van AC Milan. Nog niet eens in bezit van zijn papieren als trainer, gaat de international als eerste Nederlander ooit een club in de Italiaanse Serie A coachen. In Italië zijn de eerste reacties positief.

Bij Gazetta was gisteren een heus liveblog te volgen over de aanstelling van Seedorf, met op de achtergrond het drama rondom de vorige trainer Massimiliano Allegri. Die werd gisteren ontslagen na een pijnlijke 4-3 nederlaag tegen degradatiekandidiaat Sassuolo. Vanaf de eerste geruchten rondom het aantreden van Seedorf om half elf ‘s ochtends, tot twaalf uur later, wanneer Allegri wordt bedankt door de bobo’s. Vandaag heeft de krant de veelzeggende kop ‘Clarence, jij moet het proberen’ op de voorpagina.

La Stampa: Seedorf brengt oude clubwaarden terug

Tuttosport refereert op de voorpagina met het vetgedrukte ‘spremuta d’orange’ (sinaasappelsap) aan de Nederlandse kleur oranje:

La Stampa ziet Seedorf als ‘de beste keuze’ door zijn verleden bij de club. De krant roemt zijn liefde voor het rood en zwart van AC Milan, een waarde die bij het huidige elftal zou missen. Seedorf kan die liefde weer terugbrengen, zo betoogt La Stampa.

Voor Corriere Della Sera is de aanstelling van Seedorf niet verrassend. Wel de timing: dat de international donderdag al van de partij zal zijn. Aangenomen werd dat Seedorf namelijk pas aan het einde van het seizoen zijn opwachting zou maken, daar hij midden in het seizoen met Botafogo zit.

In Brazilië minder enthousiasme

Bij die club in Rio de Janeiro zijn de reacties gemengd. Aanvoerder Jefferson wijst op zijn huidige verplichtingen seizoen:

“Hij heeft nog een contract lopen tot juni en heeft straks de Copa Libertadores. Hij is een prof.”

Carlos Augusto Montenegro, oud-voorzitter van de club tegenover Tuttosport.

“Als Seedorf naar Milan wil, moet hij regelen dat Kaká en Robinho naar Botafogo komen voor de Copa Libertadores. Anders moet de club hem onder geen enkele voorwaarde loslaten.”

Volgens Seedorfs zaakwaarnemer zou het huidige contract - dat tot juni loopt - de mogelijkheid openlaten om voor het aflopen toch als trainer aan de slag te gaan.

En over die kwalificaties als trainer? Dat is nog onbekend, schrijft Derk Walters, sportredacteur van NRC. Weliswaar mocht Seedorf de trainerscursus bij uitzondering in Brazilië volgen, maar het is nog niet duidelijk of hij die ook met goed gevolg heeft afgerond.

Volgens Il Messaggero gaat Seedorf twee miljoen euro per jaar verdienen.

    • Philippus Zandstra