In moeilijke tijden ontspant de mode

In Milaan voert comfort de boventoon. Oversized jassen, sneakers, grote rugzakken. En vooral: ruime, lange sweaters.

Zeker bij de najaarscollecties lag de nadruk bij de mannenshows in Milaan de afgelopen seizoenen op een klassieke, elegante stijl: pakken en geklede overjassen.

Maar de collecties voor najaar 2014, die de afgelopen dagen in Milaan werden getoond, breken met die formele stijl. Behalve bij Prada en de echte pakkenmerken als Corneliani en Ermenegildo Zegna speelde het klassieke mannenpak hoogstens een bescheiden bijrol in de shows.

De meeste mannenmodehuizen leggen najaar 2014 de nadruk op atletische, stoere en vooral comfortabele kleren. Oversized jassen, sneakers, grote rugzakken. En vooral: heel veel ruime, lange sweaters. Een voor deze lastige economische tijden opmerkelijk ontspannen modebeeld.

De designersweater is overigens niet nieuw: bij de Parijse huizen Givenchy en Kenzo zijn ze al een paar jaar een commercieel succes. Maar niet eerder kwamen ze op zo’n grote schaal op de catwalk voorbij.

De rijkste sweaters waren te vinden bij Dolce & Gabbana: van fluweel, lammy of leer en, zoals de laatste jaren gebruikelijk is bij het modehuis, voorzien van aan Sicilië ontleende decoraties, dit keer afbeeldingen van middeleeuwse kerken en, inderdaad, ridders, of preciezer: de Normandiërs die Sicilië in de elfde eeuw binnenvielen.

Bij Calvin Klein Collection stonden op katoenen sweaters de namen van de drie grote succesgeuren – Obsession, Eternity en Escape – iets wat wonderlijk genoeg niet plat aandeed. De rest van de collectie was uitermate macho: jacks van gewatteerd nylon, parka’s, militaire overhemden, veel stonewashed leer – ook voor sweaters.

Bij Bottega Veneta had bijna elke outfit wel iets weg van een luxe joggingpak: losse broeken van zachte wol of suède hadden een boord aan de onderkant, de jasjes ook. Comfort ook bij Gucci: een hemelsblauw leren overhemd op smal beige wollen broekje, of grote sweater van groenblauw lamsbont bij een taupe broekje.

De collectie van Prada was tussen al die sportiviteit en al dat gemak een intrigerend buitenbeentje: roestkleurige, bruine, en paarse pakken waarvoor overduidelijk naar de mode uit de jaren zeventig was gekeken. De broeken met enigszins uitlopende pijpen en biezen aan de zijkant vielen over grove bruine sneakers.

Over hooggesloten mouwloze jassen kwamen dubbele ceintuurs, waardoor ze wat benauwd aandeden. Smalle sjaaltjes gaven de outfits een heerlijk wuft, louche accent mee, vooral als ze werden gedragen bij iele truitjes met een lage hals.

    • Milou van Rossum