In Bangkok geven ze nog lang niet op

Foto AFP/Nicolas Asfouri

Tegenstanders van de Thaise regering hebben gisteren belangrijke kruispunten in de hoofdstad Bangkok bezet. Met het lamleggen van het verkeer willen zij bereiken dat de op 2 februari geplande verkiezingen niet doorgaan en dat de democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra aftreedt.

De aanhoudende protesten lijken resultaat te hebben. Volgens plaatsvervangend premier Pongthep Thepkanchana wil Yingluck morgen in gesprek met diverse groepen, onder wie haar tegenstanders, om te praten over een voorstel van de Thaise kiescommissie de verkiezingen uit te stellen.

Er is nog geen officiële reactie gekomen op de plannen van Yingluck, maar protestleider Suthep Thaugsuban zei dat er ‘niet kan worden bemiddeld’. „In deze strijd is geen compromis mogelijk. In deze strijd is alleen winst en verlies. Vandaag moeten we Thailand zuiveren.”

De denktank International Crisis Group zegt dat de ‘mogelijkheid voor een vreedzame oplossing’ steeds kleiner wordt. „Als de beide partijen overeenstemming kunnen bereiken over het vermijden van geweld en over een nationale dialoog, gebaseerd op een gedeelde agenda, dan kan er misschien een oplossing worden gevonden”, stelt de denktank.