Hij moet zijn Milan weer aanzien geven

AC Milan ontsloeg gisteren trainer Allegri // Daarmee staat niks de komst van Clarence Seedorf meer in de weg // Waarschijnlijk zit de oud-international zondag al als hoofdtrainer op de bank bij de club

Clarence Seedorf wordt bij AC Milan de eerste Nederlandse hoofdtrainer in de geschiedenis van de Serie A. Foto Pics United

Eigenlijk hoefde alleen zijn voorganger nog even te worden ontslagen. Al maanden stond niets anders de aanstelling van Clarence Seedorf als hoofdtrainer van AC Milan in de weg. Aan die enige voorwaarde voldeed de club gisteren, door trainer Massimiliano Allegri te ontslaan na de smadelijke 4-3 nederlaag bij degradatiekandidaat Sassuolo. Volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport en het Nederlandse weekblad Voetbal International heeft Seedorf zondag al de leiding bij de thuiswedstrijd van Milan tegen Hellas Verona.

De 87-voudige oud-international, tot op heden nog actief als speler van de Braziliaanse club Botafogo, keert daarmee terug bij de vereniging waarvoor hij 430 wedstrijden speelde en 54 keer scoorde. Liefst tien seizoenen, tussen 2002 en 2012, stond de 37-jarige, in Paramaribo geboren middenvelder onder contract bij de Milanese club. Gemiddeld pakte hij precies één prijs per jaar, met als hoogtepunten de winst van de Champions League in 2003 en 2007. In dat laatste jaar won Milan ook de wereldbeker voor clubs.

Maar bij zijn terugkeer treft Seedorf niet het grote Milan van weleer, de club die zich elk jaar als vanzelfsprekend voegde bij de Europese elite en elk jaar meestreed om het landskampioenschap. In de zomer van 2012 vertrokken behalve de Nederlander ook de Braziliaanse verdediger Thiago Silva en de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic uit Milaan, beiden naar Paris Saint-Germain. De reden: geldgebrek. Zonder de overgang van die twee wereldtoppers, waarmee naar verluidt 63 miljoen euro was gemoeid, zou Milan in 2012 liefst 78 miljoen euro verlies hebben gemaakt.

Weliswaar plaatste Allegri zich dit seizoen met zijn ploeg ternauwernood voor de achtste finales van de Champions League, door in de laatste groepswedstrijd met tien man Ajax op 0-0 te houden, maar in de competitie staat Milan na negentien duels slechts zes punten boven de degradatiestreep. In het worstelende elftal is alleen spits Mario Balotelli nog van wereldklasse, maar de grillige Italiaan mokt en heeft aangekondigd dat hij wil vertrekken. Aan de als trainer totaal onervaren Seedorf de taak om het aanzien van ‘zijn’ Milan te herstellen.

Heeft hij wel de benodigde diploma’s?

Over de bevoegdheid van Seedorf om als hoofdtrainer te opereren, bestaat onduidelijkheid. Begin vorig jaar begon Seedorf aan de ‘UEFA Pro Course’, een trainersopleiding van de Nederlandse voetbalbond KNVB. Vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal mocht de middenvelder de cursus vanuit Brazilië volgen om zijn trainerslicentie te bemachtigen. Maar het is nog niet bevestigd dat hij de opleiding met goed gevolg heeft afgerond. Niettemin liet Seedorfs woordvoerder Deborah Martin weten aan La Gazzetta dat hij „alle mogelijke opleidingen heeft om als trainer aan de slag te gaan”.

Volgens Martin had Seedorf een clausule in zijn contract bij Botafogo waarin stond dat hij te allen tijde mocht vertrekken om een baan als trainer te accepteren. Bij Milan wordt hij de eerste Nederlandse hoofdtrainer in de geschiedenis van de Serie A. In Italië wordt gespeculeerd over de aanstelling van een andere Nederlandse oud-speler van AC Milan, Jaap Stam, als Seedorfs assistent. De voormalige centrale verdediger is nu nog actief als trainer bij Ajax.

De aanstelling van Seedorf als trainer betekent tegelijkertijd het eind van de voetbalcarrière van een van de grootste spelers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Wat clubprijzen betreft, was hij zelfs de allerbeste. Alleen in het Nederlands elftal kon hij, ondanks zijn 87 interlands, nooit zijn immense statuur waarmaken. Als eerste Nederlandse trainer bij een internationale topclub sinds Louis van Gaal bij Bayern München (2009-2011) mag hij proberen om zijn enorme ervaring over te dragen aan een nieuwe generatie.

    • Derk Walters