Het oog van Google hangt ook aan de muur

Met de koop van Nest Labs breidt Google uit naar smart homes: ‘ slimme’ huizen die zichzelf meten en regelen.

Foto ANP

Mobieltjes, tablets en brillen van Google waren er al. Nu volgen de thermostaten en rookmelders. Google koopt voor 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) Nest Labs, een jong Amerikaans bedrijf dat ‘smart’ apparatuur voor woningen ontwikkelt.

Met de overname, die gisteravond bekend werd gemaakt, hoopt Google zijn invloed uit te breiden naar het huishouden. Nest maakt zelfregulerende thermostaten; binnen een paar dagen ‘leert’ de thermostaat hoe warm het op welk moment van de dag moet zijn. Het apparaat is gekoppeld aan het wifi-netwerk en zit vol sensoren. Zo weet Nest wanneer er niemand thuis is en de verwarming helemaal uit kan. Het zou de woning veel energiezuiniger moeten maken.

Google investeerde al in Nest Labs. Het bedrijf is opgericht door voormalige medewerkers van Apple, die onder meer nauw betrokken waren bij de ontwikkeling van de iPod.

Google verdient het merendeel van zijn jaaromzet van 50 miljard dollar met advertenties bij zijn onlinezoekmachine, maar de ambities reiken veel verder dan het reguliere internet. Alles is te automatiseren en te optimaliseren, van robotauto’s tot het huishouden – als je maar genoeg data hebt om algoritmes op los te laten. Dat geldt ook voor smart homes.

De overname roept wel vragen op over de privacyvoorwaarden. Google kijkt immers mee bij vrijwel alle onlineactiviteiten, bewaart zoekgedrag en analyseert actuele locaties. Hoe gaat dat straks met de sensoren in het slimme huis?

Nest-oprichter Tony Fadell bezweert dat Nest zelfstandig blijft opereren. De gegevens van de huidige Nest-gebruikers blijven alleen voor de klanten zelf bewaard. „Als je wilt dat we je data verwijderen, bel maar even”, aldus Nest op zijn website.

Dat klinkt geruststellend. Maar niets weerhoudt Google ervan om later eenzelfde soort dienst onder nieuwe voorwaarden te beginnen.

    • Marc Hijink