Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Heineken vroeg advies aan COC over Sotsji

Het logo van het Holland Heineken House 2014.
Het logo van het Holland Heineken House 2014. Foto ANP

Voordat bierbrouwer Heineken besloot het Holland Heineken House te faciliteren tijdens de Winterspelen in Sotsji heeft het bedrijf zich laten informeren door mensenrechtenorganisaties over de rechten van homo’s in Rusland. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf tegen NRC Handelsblad gezegd.

Gisteren maakte het bedrijf de exacte locatie en opzet bekend van het Holland Heineken House. Daar kunnen net als bij vorige Spelen Nederlandse sporters gehuldigd worden door supporters.

Heineken sprak Amnesty, HRW en COC

Voordat Heineken 21 vrachtwagens naar Sotsji stuurde, sprak de bierbrouwer met Amnesty International, Human Rights Watch en het COC. Volgens een woordvoerder van Heineken is de inhoud van die gesprekken meegewogen in het besluit om naar Sotsji te gaan:

“Het is geen blinde beslissing geweest. Dat de situatie gevoelig is, is wel duidelijk. Wij begrijpen dat daar vragen over komen, die spelen bij ons ook.”

De organisaties waarmee is gesproken maakten volgens Heineken geen bezwaar tegen het Holland Heineken House, maar vroegen het bedrijf wel in Sotsji aandacht te besteden aan homorechten.

Organisaties niet tevreden over gesprekken

Wat Amnesty International betreft hebben de gesprekken met Heineken niet tot resultaat geleid. Amnesty sprak op uitnodiging van Heineken de crew toe die het Holland Heineken House gaat bemensen. Ook het COC is ontevreden over de uitkomst van de gesprekken:

“Onze lijn is: als je naar Sotsji gaat, maak dan ook een statement.”

Het lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren. Sportkoepel NOC*NSF, dat de sleutel krijgt van het Holland Heineken House, zegt een avond te gaan organiseren over de rol die sport kan spelen voor mensenrechten. “Ongetwijfeld dat homorechten in Rusland dan ter sprake komen’, zegt een woordvoerder, “maar we gaan geen activiteit speciaal over dat thema organiseren. We willen het breder trekken.”

Heineken sluit niet uit dat het op de Spelen aandacht zal vragen voor homorechten. “Wij zijn in bespreking daarover. Probleem is wel dat er bepaalde regels gelden”, aldus de woordvoerder:

“Men denkt dat het Holland Heineken House een soort ambassade is waar Nederlandse regels gelden. Maar we zijn host op grondgebied van Rusland. We hebben te maken met Russische wetten en die moeten we niet gaan tarten.”

De Spelen beginnen 7 februari.

Tom Leijte, landelijk vicevoorzitter van de JOVD - de liberale politieke jongerenorganisatie, gelieerd aan de VVD - schrijft vandaag op de opiniepagina’s van NRC dat Rutte’s glimlachdemocratie ongeloofwaardig wordt door hoog opgetuigd naar Sotsji te gaan. Lees zijn stuk hier.