Gouden Bal voor Ronaldo dit jaar de enige prijs

Cristiano Ronaldo werd gisteren gekozen tot de beste voetballer van 2013. Ook al vielen de successen met zijn club Real Madrid tegen.

De reconstructie van Ronaldo’s Gouden Bal-overwinning zou misschien wel moeten beginnen met Sepp Blatters imitatie van de Portugese aanvaller, eind oktober vorig jaar tijdens een town hall-debat met studenten van de Engelse universiteit Oxford. Blatter wilde duidelijk maken dat hij meer met Lionel Messi heeft dan met Ronaldo, die hij neerzette als een marcherende legerleider.

De FIFA-baas had het in een ver verleden nog eens opgenomen voor de sterspeler, door de weigering van Manchester United om mee te werken aan een transfer van Ronaldo naar Real Madrid „moderne slavernij” te noemen. Maar sinds de genante vertoning op de campus van Oxford is de verhouding tussen de twee gebrouilleerd. Althans, van Ronaldo’s zijde.

Op ‘Oxford’ volgde het machtsvertoon van Ronaldo. Na een ondermaatste kwalificatiereeks, in een poule met Rusland en Israël, moest Portugal via playoffduels tegen Zweden het WK veilig zien te stellen. Ronaldo was gefrustreerd in de eerste wedstrijd, waar voor eigen publiek weinig lukte. Hij maakte vlak voor het einde nog wel een belangrijk doelpunt, met het hoofd uit een perfecte voorzet.

Het zou de opmaat zijn voor misschien wel zijn belangrijkste daad in zijn voetbalcarrière: de drie goals in Zweden, tegen ‘slechts’ twee van de andere superster op het veld, Zlatan Ibrahimovic. Portugal naar het WK. Ronaldo schreeuwde het uit. „Eu estou aqui!”. Ik ben hier.

Toen kwam Blatter weer in beeld. Na de WK-playoffs verlengde hij de termijn voor de stemming voor de prestigieuze Gouden Bal. Een geste richting Ronaldo? Met het verlengen van de termijn, van 15 november naar 29 november, kon de prestatie van de Portugees tegen Zweden nog meegewogen worden in de overwegingen van de aanvoerders, bondscoaches en journalisten (één per FIFA-lid) die nog moesten stemmen. De FIFA maakte duidelijk dat er op 15 november nog niet genoeg stemmen binnen waren. Vandaar het uitstel.

Na zijn briljante optreden tegen Zweden was snel vergeten dat Ronaldo in sleutelduels dit jaar met zijn club Real Madrid, met name bij de dubbele confrontatie met Borussia Dortmund in de halve finale van de Champions League, geen rol van betekenis speelde. Het jaar zonder prijzen voor Real mag vooral ex-trainer José Mourinho aangerekend worden. Maar dat Ronaldo in het relatieve rampjaar van Barcelona’s Lionel Messi (drie keer geblesseerd aan zijn bovenbeen) alleen maar in individuele statistieken de beste van de Spaanse competitie is, zal hem toch steken.

Ronaldo scoorde 69 keer in zestig wedstrijden, voor club en land. Messi 45 keer in 46 duels. In het jaar dat Jupp Heynckes, gisteren verkozen tot coach van het jaar, van Bayern München een collectief smeedde van indivualistische jongens als Franck Ribéry en Arjen Robben, blijken individuele prestaties en de pure kwaliteit van Ronaldo (en Messi) bij de verkiezing voor beste speler toch zwaarder te tellen. Ribéry werd derde in het Gouden Bal-klassement, ondanks zijn bijdrage aan het kampioenschap, de bekerwinst en de Champions League-overwinning van Bayern.

De Gouden Bal moest ook wel naar Ronaldo. Ex-teamgenoot Rio Ferdinand zei gistermiddag op Twitter dat hij naakt door de straat zou rennen als Ronaldo de Gouden Bal niet kreeg. Zeker geen gedurfde weddenschap. Iedereen van naam had al gezegd dat de Portugees het verdiende.

De pr-machine rond Ronaldo draaide al weken op volle toeren. Vorige maand opende hij een museum op zijn eiland Madeira. De Gouden Bal van 2013 moest een plaatsje krijgen voor de voeten van het wassenbeeld.

Voor zijn verdiensten voor Portugal ontving Ronaldo vorige maand de titel Grootofficier in de Orde van de Infant Dom Henrique. En, meer symboliek, voor wie dat zo wil zien: Eusébio, tot de komst van Ronaldo Portugals beste, overleed een week voor het gala in Zürich. Ronaldo droeg zijn prijs gisteravond in zijn dankwoord op aan de Parel van Mozambique. En aan Nelson Mandela, die hij ooit ontmoette.

Uit de stemming werd vanochtend duidelijk dat Ronaldo en Messi, aanvoerders van hun respectieve nationale elftallen, het niet konden opbrengen om op elkaar te stemmen. En hoe zeer Louis van Gaal zijn voormalige spelers van Bayern München (hij stemde op Ribéry, Thomas Müller en Robben) de prijs gunde, de Nederlandse bondscoach kreeg niet genoeg bijval. Het ging toch weer tussen Ronaldo en Messi, de man die vier jaar achtereen won.

Ronaldo werd met een grote meerderheid van stemmen gekozen tot de beste van 2013. De beste voetballer, zonder prijzen in teamverband. Misschien past het ook wel bij de vedette Cristiano Ronaldo.

Hij schudde Blatter nog wel de hand, maar deed dat pas in de coulissen.

    • Bart Hinke