Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Google koopt thermostaatmaker Nest Labs - ‘breidt invloed uit naar huis’

De 'Nest Learning' thermostaat regelt de temperatuur automatisch.
De 'Nest Learning' thermostaat regelt de temperatuur automatisch. Foto AFP / Justin Sullivan

Google koopt Nest Labs, een bedrijf dat onder meer slimme thermostaten en rookmelders maakt. De internetgigant betaalt er 3,2 miljard dollar voor en verwacht de deal in de komende maanden af te ronden. Dat maakte Google gisteravond bekend. Het is de grootste deal na de overname van Motorola in 2011.

De thermostaat van Nest Labs leert zichzelf op welke temperatuur een gebruiker zijn huis het liefst heeft en regelt dit vervolgens automatisch. Het rookalarm dat Nest Labs ontwikkelde, zou minder irritant moeten zijn dan een traditioneel alarm: in plaats van harde, hoge piepjes licht het op in gele kleuren en laat het een menselijke stem horen. Door met een arm te zwaaien, stopt het alarm.

Met Nest Labs breidt Google inzicht in gewoontes gebruikers uit

Met de overname van Motorola en Nest Labs en de ontwikkeling van Nexus-apparaten, de robotauto en Google Glass, laat Google zien geen internetbedrijf pur sang meer te zijn - Google houdt zich nu ook bezig met hardware. Tegelijkertijd kan Google het inzicht in de levens van gebruikers verder uitbreiden, ook buiten internet en telefoons om. De producten van Nest Labs houden namelijk in de gaten wanneer gebruikers wakker worden of van huis gaan.

Met de overname, die gisteravond bekend werd gemaakt, hoopt Google zijn invloed uit te kunnen breiden naar het huishouden, zegt onze tech-redacteur Marc Hijink:

“Het zijn interessante gegevens voor Google, een bedrijf dat groot werd door data van gebruikers te verzamelen en op basis van die gegevens online advertenties verkoopt. Nest-oprichter Tony Fadell bezweert dat de gegevens van Nest-gebruikers niet zullen worden gebruikt voor doeleinden van Google. Maar niets weerhoudt Google ervan om later eenzelfde soort dienst onder andere voorwaarden uit te rollen.”

Nest Labs is in 2010 opgericht door gadgetontwerper Tony Fadell, die eerder werkte bij Apple en hielp hij bij het ontwerpen van de iPod en iPhone. Nest Labs zal volgens hem onder eigen naam en onafhankelijk van Google blijven opereren.

Lezen: Interview met Tony Fadell, over waarom hij Nest Labs verkocht.