Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Geuzenpenning voor mensenrechtenactivist Hammarberg

Thomas Hammarberg in 2008.
Thomas Hammarberg in 2008. Foto EPA / Christophe Karaba

De Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg krijgt de Geuzenpenning 2014, een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Dat heeft het bestuur van de Stichting Geuzenpenning bekendgemaakt.

De 72-jarige Hammarberg was van 1 april 2006 tot 31 maart 2012 mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa. In die periode heeft hij tal van landen aangesproken op schendingen van mensenrechten, aldus de stichting.

Hammarberg zette zich onder meer in voor de Roma en Sinti, aan wie volgens hem in veel Europese landen nog steeds de meest basale mensenrechten worden onthouden en slachtoffer zijn van schandelijk racisme. Voor deze inzet kreeg Hammarberg in 2012 in Berlijn de Europese Burgerrechten Prijs van Roma en Sinti.

Kritiek op Nederland

Ook liet Hammarberg zich kritisch uit over Nederland. Zo hekelde hij in 2009 en 2011 de volgens hem onredelijke eisen voor de inburgeringsexamens voor gezinshereniging. Ook bekritiseerde hij in 2009 het Nederlandse asielbeleid. Hij vond dat de levensomstandigheden in asielzoekerscentra verbeterd moesten worden en dat jonge asielzoekers onvoldoende juridische bijstand kregen.

Op dit moment werkt Hammarberg voor de Verenigde Naties als expert voor de mensenrechten in Transnistrië, een Moldavische regio die zich wil afscheiden. Hij is ook actief als speciaal adviseur van de Europese Unie voor juridische en grondwettelijke hervormingen en mensenrechten voor Georgië.

Voor ‘hedendaagse vrijheidsstrijders’

De Geuzenpenning is sinds 1987 aan verschillende organisaties en personen toegekend en is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is eerder toegekend aan de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006) en aan organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007). (Novum)