Gemeenteraad Utrecht stemt onverwachts tegen nieuwe Bieb++

In het vernieuwde Utrechtse stationsgebied komt geen megacomplex met een nieuw filmhuis van acht zalen met 800 zitplaatsen en een grote, moderne bibliotheek. In plaats daarvan wil de gemeenteraad dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheid om de bibliotheek en het filmhuis onder te brengen in leegstaande panden. Het megacomplex werd afgeschoten met één stem verschil, omdat CDA-raadslid Cees Bos na urenlang intern beraad de fractiediscipline zeer onverwacht doorbrak en tegenstemde.

Het college van B en W wilde voor 62 miljoen euro een ‘bieb++’ bouwen van maximaal elf verdiepingen, met zes woonlagen voor starters. Naast filmhuis ‘Artplex’, de bibliotheek en de woningen moesten er een grand café, kantoren, parkeerplaatsen en fietsenstalling komen. Gedurende veertig jaar zou jaarlijks 2,5 miljoen euro geïnvesteerd worden. De totale kosten zouden komen op circa 80 miljoen euro. Dat zag raadslid Bos, in het dagelijks leven boekhouder, niet zitten: „Deze ontwikkeling is te groot, en de gebruikers te zwak. Een enorme investering met zo’n risico past niet in het huidige tijdsgewricht.” De grootste coalitiepartij, GroenLinks, stemde ook tegen. Raadslid Chiel Rottier: „Er zijn interessante alternatieven. In deze tijd moet je soms inleveren op je ambities.”

Volgens ingewijden wist de CDA-fractie niet dat Bos tegen zou stemmen. Hij wilde gisteravond niet ingaan op de inhoudelijke reden van zijn keus. Het raadslid, dat vermoedelijk niet herkozen zal worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, woont in De Meern in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Daar staat de bevolking over het algemeen kritisch tegenover nieuwe megaprojecten in de ‘oude stad’.

Het is onduidelijk hoe de plek in het stationsgebied nu ontwikkeld zal worden. De tramlijn die onder het complex zou lopen, komt er wel. Die moet volgens wethouder Lintmeijer (GroenLinks, Cultuur) nu opnieuw aanbesteed worden.

De directeur van de bibliotheek, Ton van Vlimmeren, kon na afloop van het debat „bijna niet bevatten” dat zijn nieuwe pand er niet komt. „Vijftien jaar voorbereiden door de gootsteen.” De Utrechtse centrale bibliotheek huist in een sterk verouderd pand in de binnenstad, en moet volgens Van Vlimmeren snel verhuizen. „Voor een stad als Utrecht is dit vreselijk. Onze bibliotheek moet moderniseren, maar dat kan niet in het huidige pand. We hebben bijvoorbeeld nauwelijks faciliteiten om laaggeletterden te helpen.”

Filmregisseur Jos Stelling, die twee filmhuizen in Utrecht bezit, voerde campagne tegen de komst van een nieuw filmhuis dat door de gemeente werd gesubsidieerd. Hij noemde het „oneerlijke concurrentie” en dreigde zijn stadsmedaille in te leveren.

    • Enzo van Steenbergen