Hollande gaat niet in op affaire - ‘privézaken moeten privé blijven’

De Franse president François Hollande vindt dat privézaken privé moeten blijven. Dat antwoord gaf hij vandaag tijdens een persconferentie op de vraag of zijn partner Valérie Trierweiler nog steeds zijn partner is, naar aanleiding van geruchten over een affaire. Hollande gaf wel aan de status van zijn relatie te zullen verhelderen voordat hij op 11 februari Washington bezoekt.

François Hollande komt aan voor zijn persconferentie in het Élysée in Parijs. Foto EPA / Ian Langsdon

De Franse president François Hollande vindt dat privézaken privé moeten blijven. Dat antwoord gaf hij vandaag tijdens zijn persconferentie op de vraag of zijn partner Valérie Trierweiler nog steeds zijn partner is, naar aanleiding van geruchten over een affaire.

De president zei dat hij de vraag begreep, maar dat dit niet de plaats noch het moment was om daarop in te gaan. Hollande gaf wel aan de status van zijn relatie te zullen verhelderen voordat hij op 11 februari Washington bezoekt. Ook bevestigde hij dat het koppel een “pijnlijk” moment heeft doorgemaakt. Daarop liet de Franse pers de vraag rusten, maar misschien komt het onderwerp later tijdens de persconferentie - die nog steeds bezig is - terug, zo twittert onze correspondent in Frankrijk:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas En de Franse pers lijkt daar genoegen mee te nemen. We hopen allemaal op de Britten natuurlijk.

Economische koers: minder belastingdruk voor bedrijven

Officieel gaat de persconferentie van Hollande grotendeels over de economische koers van Frankrijk van 2015 tot 2017. Daarover zei hij tijdens zijn discours dat Frankrijk “meer en beter” moet produceren. Daartoe wordt de belastingdruk op bedrijven en zelfstandigen vanaf 2015 verlaagd. Dat bespaart bedrijven straks zo’n 30 miljard euro in totaal.

De overheidsuitgaven worden wel verlaagd: met 50 miljard euro voor de periode 2015-2017, wat gelijkstaat aan 4 procent minder uitgaven. In 2014 wil Hollande al 15 miljard besparen. Dat zal ondertussen worden bewerkstelligd door lokale autoriteiten meer te laten samenwerken en meer te bezuinigen.

Premier Jean-Marc Ayrault en Hollande zijn nog steeds een hecht team, zo blijkt uit Hollande’s woorden dat Frankrijk dankzij het handelen van Ayrault de economische verliezen tot stilstand heeft weten te brengen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Belangrijke conclusie: Hollande en Ayrault zijn nog een team. Hij heeft de premier en zijn belastingplan een paar keer genoemd in persco.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande ontpopt zich aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland (maandag) als een polderaar.

Veel belangstelling door druk op Hollande

De persconferentie kreeg vooral veel aandacht omdat Hollande momenteel onder druk staat in Frankrijk. De steun voor zijn presidentschap is lager dan ooit en de economische omstandigheden zijn moeilijk, terwijl er ook internationaal veel belangstelling is na de berichtgeving over zijn privéleven.

Tijdschrift Closer meldde vorige week dat hij een affaire zou hebben met actrice Julie Gayet, waarop Hollande te kennen gaf te overwegen het blad voor de rechter te slepen. Op de veronderstelde romance ging hij niet in. De zaak nam een nog onverwachter wending toen Hollandes partner Valerie Trierweiler dit weekend in het ziekenhuis werd opgenomen na de geruchten. Tijdens de persconferentie zei hij nu niet langer van plan te zijn het blad aan te klagen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande is “woedend” maar gaat Closer niet laten vervolgen.
    • Anouk van Kampen