Drie blokken in plaats van lappendeken

Als onderdeel van de grote vernieuwing van Radio 1 maakt de AvroTros een radioversie van Eenvandaag. De tv-versie moet jong volk naar de radio lokken.

De serveerster in Grandcafé De Kroon in Amsterdam moet er nog aan wennen. „U bent van de AVRO?”, vraagt ze aan Jan van der Vlugt. „Nee”, zegt de eindredacteur van Radio EenVandaag snel. „Van de TROS. Of nee, van AvroTros.”

Ook voor Jan van der Vlugt (49) is het nieuw. Hij werkte bijna 24 jaar voor de TROS op Radio 1, maar sinds 1 januari voor de fusieomroep. Van der Vlugt is hoofd Radio 1 en eindredacteur van de dagelijkse radioversie van actualiteitenprogramma EenVandaag. Dat komt op vrijdag niet vanuit de studio in Hilversum, maar vanaf locatie in Amsterdam. Tot mei vanuit De Kroon aan het Rembrandtplein. Daarna vanuit de nieuwe AVRO-studio in het Vondelpark. Voorheen maakte de AVRO op dit tijdstip Vrijdagmiddag Live.

In de eerste locatie-uitzending, anderhalve week geleden, ontvangen presentatoren Suzanne Bosman en Jan Mom onder anderen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken, PvdA) en filosoof Stine Jensen. Op de andere dagen is het programma minder een talkshow, met meer live verslag en reportages. Vier keer per uur geeft de NOS het laatste nieuws: in journaals op het hele en halve uur en – nieuw – met zwevende items. „Niemand kan ons meer verwijten dat we bij Radio 1 het nieuws opsparen.”

Radio EenVandaag maakt deel uit van de grote vernieuwing van nieuws- en sportzender Radio 1. Doordeweeks is de programmering overdag niet langer een grote lappendeken van programma’s van een uur, maar zijn er drie grote blokken. Na het Radio 1 Journaal van de NOS volgt ’s ochtends De Ochtend (KRO/NCRV), daarna De Nieuws BV (BNN/VARA), en van twee uur tot half vijf EenVandaag. „Radio 1 was veel te versnipperd”, zegt Van der Vlugt. „De omroepfusies maakten het mogelijk daar iets aan te doen.” Per 1 januari vormen de zes genoemde verenigingen drie fusieomroepen.

TROS en AVRO wilden al lang een radioversie maken van het actualiteitenprogramma EenVandaag, vertelt Van der Vlugt. Dat die er nu is, ging niet zonder slag of stoot. Opium (AVRO) verhuisde gedwongen van Radio 1 naar Radio 4 en op zaterdagmiddag sneuvelden TROS in Bedrijf en de TROS Autoshow. Daarnaast werd TROS Kamerbreed verplaatst van zaterdag 11 uur naar 13 uur. „Daar zijn we nog steeds niet blij mee”, zegt Van der Vlugt. Maar Kamerbreed kan toch profiteren van Frits Spits, die er nu voor zit? Voorheen waren de luistercijfers laag op zaterdagmiddag. „Ik geloof niet dat de zaterdagmiddag nu opeens hordes meer luisteraars gaat krijgen. Begin van de middag gaat bij veel mensen de radio uit. Ze gaan naar het sportveld of het winkelcentrum.”

Van der Vlugt benadrukt liever de mogelijkheden van ‘het merk EenVandaag’. Met behulp van de tv en de website (450.000 bezoekers per maand) moet Radio EenVandaag mensen naar Radio 1 trekken die tot dan toe niet naar de zender luisterden. ’s Middags was het weekbereik van 14.00 tot 16.30 uur zo’n 850.000 mensen, die minimaal een half uur per week luisterden op dat tijdstip. Dat moeten er 1 miljoen worden, zegt Van der Vlugt. Hij hoopt vooral op jongere luisteraars; de gemiddelde leeftijd van Radio 1-luisteraars is bijna zestig.

De tv- en radioredacties van EenVandaag werken samen, maar zijn niet geïntegreerd. „Het productieritme verschilt teveel.” Een verbindende factor zijn de presentatoren: Suzanne Bosman en Bas van Werven presenteren zowel op radio als tv. Verder moet het EenVandaag Opiniepanel radio en tv verbinden. In het panel geven ‘gewone mensen’ hun mening over het nieuws. Op tv worden ze kort genoemd, op de radio komen ze aan het woord. Dat zijn vooral blanke mannen van middelbare leeftijd, blijkt tijdens de uitzending in De Kroon.

    • Jan Benjamin