De westerse obsessie voor eeuwige jeugd

Zien Docu

Eeuwig jong

Ned. 2, 23.00-23.55u (deel 1 van vierluik)

Toen hij voor het eerst experimenteerde met verjongingshormonen was de dosering niet helemaal juist, vertelt journalist en vijftiger Pim Christiaans. Hij liep rond als een puber met jeugdpuistjes, erecties en een zweetlucht. Eeuwig Jong is een vierluik van Omroep Max, over de westerse obsessie voor eeuwige jeugd. „Youth is the only thing worth having”, schreef Oscar Wilde, en ruim een eeuw verder lijkt dat idee nog steeds geworteld in onze samenleving. In aflevering één komen onder andere een lijkinvriezer uit Arizona, een fotografe die bejaarden portretteerde, een professor en een Italiaans opaatje aan het woord. De keuze voor fly-on-the-wall-stijl irriteert als de directeur van het louche invriesbureau spreekt of als de journalist vertelt over kwakzalverachtige pillen: zij vragen om een kritisch weerwoord. Ook blijft onduidelijk welke vraag precies wordt beantwoord in deze aflevering: dan weer gaat het over wetenschap, dan weer over de culturele kant van ouder worden. Dit leidt tot een rommelig geheel, dat uitmondt in een aaneenrijging van fun facts. Zoals over het Haarlemse hofje, dat men in de achttiende eeuw als attractie bezocht om naar honderdjarige omaatjes te kijken.

    • Jonas Kooyman