De Boeddha van Utopia of gewoon een irritante zwerver

Wie: Rienk Kroese

Leeftijd: 29

Wat: Utopiaan

Waar: Utopia, dagelijks op SBS 6

John de Mol stelde dat het niveau van de Utopia deelnemers veel hoger ligt dan bij andere realityshows. Of hij daarmee Rienk, de daklo- ze deelnemer uit Groningen bedoelde, is nog inzet van debat, maar in de opzet van het realityprogramma – met weinig middelen een jaar lang overleven in een onverwarmde schuur – is hij een echte pro te noemen.

De blootvoetige zwerver („sokken slijten al na zes dagen”) is vanaf de eerste uitzending populair bij de kijkers, zo blijkt uit de website Utopiatv.nl. Door zijn uitspraken als „laten we geen alcohol in Utopia toestaan” en omdat hij de verbroederende nieuwjaarstoespraak van aannemer Paul grof onderbrak – „Iedereen zit, dus jij ook” – maakte hij al snel een onvergetelijke indruk op zowel de deelnemers als de kijkers.

Democratisch gedoe vindt Rienk maar niets, „iemands visie is zo breed als zijn kennis”. Hij stelt het ‘niveau’ van de andere deelnemers geregeld op de proef door hen zijn filosofie van Utopia te verkondigen: „het ware Utopia zit in de geest” zegt hij, een overtuiging die beantwoord wordt met schaapachtige blikken van de andere Utopianen. Hij is de enige die ter voorbereiding het boek van Thomas More uit 1516 heeft gelezen.

Op internet werd de straatfilosoof direct een trending topic. Wat is het toch met die blote voeten, vragen mensen zich af. Sommigen noemen hem de „Boeddha van Utopia”, anderen ergeren zich mateloos aan de betweterige Rienk.

Op Twitter duiken foto’s op van mensen die de dakloze eerder al ergens gespot hebben: Een groepje tieners poserend rondom een mediterende Rienk op een bankje op station Groningen en een foto van Rienk met zijn blote voeten in de trein, verdiept in een boek.

Ook de media doken bovenop Rienk. AD.nl besteedde deze week maar liefst drie artikelen aan Rienk, en ook De Telegraaf en Vrij Nederland deden pogingen om Rienk te duiden.

Er heerste twijfel over de echtheid van het televisiepersonage. Zou Rienk niet gewoon een acteur zijn? Dit hardnekkige gerucht wordt onderuit gehaald door zijn ouders, die verklaarden dat hij echt bestaat, maar ook door een medewerker van de openbare bibliotheek in Groningen, die aan het AD vertelde dat hij daar dagelijks te vinden was. Dat verklaart meteen de eruditie van de dakloze.

    • Leonie Veerman