Crowdfunden voor een monument van Satan en The Dude in Oklahoma

Wat hebben The Church of the Latter-Day Dude, pastafari’s en een groep satanisten gemeen? Ze willen allemaal een standbeeld voor hun levensovertuiging in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het beeld van Satan lijkt dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne de meeste kans te maken.

Screenshot Youtube

Wat hebben The Church of the Latter-Day Dude, pastafari’s en een groep satanisten gemeen? Ze willen allemaal een standbeeld voor hun levensovertuiging in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het beeld van Satan lijkt dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne de meeste kans te maken.

Oklahoma wordt wel de buckle van de Amerikaanse bible belt genoemd. De staat behoort tot de meest religieuze staten van de VS. Niet zo vreemd dat bij het lokale parlement in Oklahoma City in 2012 een beeld met de Tien Geboden is neergezet.

Inbreuk scheiding kerk en staat

Het monument is niet uit de collectieve middelen bekostigd, maar privaat gefinancierd. Eén familie legde zelfs tienduizend dollar in voor het in totaal twintigduizend dollar kostende beeld.

Voor een aantal inwoners ging de Tien Geboden bij hun lokale parlement echter te ver. Het beeld zou inbreuk maken op de scheiding tussen kerk en staat - en de Engelse spelling - omdat het is geplaatst op de grond van een Amerikaans overheidsgebouw.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU meent dat de lokale overheid zo inbreuk maakt op de grondwet en heeft een rechtszaak aangespannen om het beeld te verwijderen.

25 duizend dollar voor Baphomet

Het privaat bekostigen van zo’n beeld op gemeenschapsgrond heeft een aantal andere groeperingen nu op hetzelfde idee gebracht. Zo heeft een groep Hindoestanen al een aanvraag ingediend bij de gemeente, maar ook aanhangers van The Flying Spaghetti Monster (aanhangers: de pastafari’s) en The Church of The Latter-Day Dude willen een eigen beeld.

The Satanic Temple uit New York maakt financieel gezien de meeste kans. Door een crowdfunding campagne - hij loopt nog tot en met vrijdag - heeft de organisatie 25 duizend dollar opgehaald, vijfduizend meer dan het streefbedrag. Het ontwerp voor het beeld is vorige week bekendgemaakt en toont Satan met twee kinderen naast zich die tegen hem opkijken.


Het werk moet direct naast de Tien Geboden komen te staan en wordt net zo groot.

Satanisten neerschieten

Niet zo raar dat conservatief Amerika in het verzet is gekomen tegen het beeld. Commentatoren veroordelen de Satanic Temple en roepen de lokale overheid op om de aanvraag voor het beeld af te wijzen. Eén commentator zei gisteren zelfs dat de satanisten ‘neergeschoten moeten worden naast het beeld dat ze willen neerzetten’.

Maar hoe vreemd het hele initiatief ook lijkt, het heeft wel de discussie over religieuze gelijkheid in de VS doen opwaaien. Als het monument voor satanisten en andere groeperingen wordt afgekeurd, lijkt het alsof de lokale politiek het christelijke geloof voortrekt, terwijl dat grondwettelijk gezien niet mag. De satanisten menen dat zij met het beeld louter hun grondwettelijke rechten uitoefenen.

Of het beeld er ook echt komt, is nog maar de vraag. Er moet eerst nog goedkeuring worden verleend door een lokale commissie. En die wacht de uitspraak van de rechtszaak van de ACLU tegen de lokale overheid af. De commissie neemt door alle ophef voorlopig geen nieuwe aanvragen in behandeling.

    • Philippus Zandstra