(Voorwaardelijke) doodstraf verloskundige voor stelen baby’s

Zhang vandaag bij de rechtbank.
Zhang vandaag bij de rechtbank. Foto AFP

Een Chinese verloskundige is vanmorgen ter dood veroordeeld omdat ze volgens een rechtbank ten minste zeven zuigelingen had gestolen en verkocht aan een bende die zich toelegde op de handel in kinderen. De zaak heeft de gemoederen in China zeer verhit.

De 55-jarige Zhang Shuxia kreeg vanmorgen van de rechter in de stad Weinan de voorwaardelijke doodstraf, een straf die in de praktijk in China neerkomt op levenslange celstraf. Er loopt nog een onderzoek naar 50 andere zaken. Zhang wordt van betrokkenheid bij 26 daarvan verdacht.

De verloskundige verkocht tussen 2011 en 2013, toen ze in een ziekenhuis in de noordelijke provincie Shaanxi werkte, meisjes voor een bedrag van omgerekend 2.400 euro en jongens, die in China vanouds in hoger aanzien staan, voor 5.650 euro. Zes kinderen konden worden achterhaald, één babymeisje bleek te zijn overleden.

De vrouw maakte de ouders wijs dat hun kind, en in één geval ook een tweeling, een moeilijk te behandelen ziekte had of afwijkingen vertoonde. Zo overtuigde ze hen de kinderen af te staan.

Ontvoeringen van kinderen en kinderhandel zijn in China een wijd verbreid fenomeen, mede als gevolg van de één-kindpolitiek van de overheid. Omdat de meeste ouders liever een jongen dan een meisje willen, worden vooral meisjes vaak te vondeling gelegd of verkocht, zodat de ouders alsnog kunnen proberen een jongen te krijgen. Jaarlijks worden tienduizenden kinderen ontvoerd. Alleen al in de eerste tien maanden van 2013 slaagden de autoriteiten er naar eigen zeggen in 24.000 ontvoerde kinderen te redden. En dat was vermoedelijk nog maar een fractie van het totaal.

Eind vorig jaar kondigde de Chinese regering een versoepeling aan van het één-kindbeleid. Ouders, van wie ten minste een van beiden is opgegroeid als enig kind, mogen voortaan twee kinderen hebben, als ze dat willen.

Veel Chinese bloggers uitten hun woede over het bedrog van Zhang en schreven dat ze eigenlijk een volledige doodstraf verdient. Een arts omschreef haar als „het uitschot van de medische stand, dat de reputatie van artsen te grabbel gooit”. (AFP, AP, BBC)