Boekenclub ECI failliet verklaard - ‘webwinkels nog open’

Een winkel van ECI in het centrum van Rotterdam.
Een winkel van ECI in het centrum van Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Boekenclub ECI is failliet verklaard. De rechtbank Midden-Nederland sprak het faillissement vorige week donderdag uit, bevestigt een woordvoerder van curator Cees de Jong aan persbureau Novum. Op Oudjaarsdag kreeg ECI al surseance van betaling.

De curator is op dit moment in gesprek met verschillende partijen over een overname, aldus de woordvoerder. Op de site van ECI staat de mededeling:

“ECI is momenteel veel in de media. De webshop is gewoon open en de bestellingen worden uitgeleverd.”

Aan Boekblad laat ECI-directeur Hubert de Koning weten dat de webwinkels voorlopig nog gewoon open blijven, omdat de bank krediet verleent voor levering van de pakjes. De Koning tegen Boekblad:

“Ik kan alleen aangeven dat er hard aan een doorstart gewerkt wordt. De webwinkels zijn gewoon open en de pakjes worden uitgeleverd. Dat de bank krediet verleent voor de uitlevering zien we als een positieve indicatie voor de doorstart.”

Ook dochteronderneming E-Ways Fulfilment Center is failliet. Dat bedrijf verzorgde onder meer de bevoorrading van de webwinkels van Free Record Shop.

Korting aan de leden

Decennialang profiteerde het in 1967 opgerichte ECI (Europaclub Internationaal) van de constructie met leden. Als boekenclub viel het bedrijf niet onder de Wet op de vaste boekenprijs, en kon het korting geven aan leden. In ruil daarvoor moesten die leden elk kwartaal iets kopen. Dat principe werkt echter steeds minder goed.

De boekensector gaat een zwaar jaar tegemoet, schrijft NRC Handelblad vandaag in een achtergrondartikel over de problemen bij de Polare-winkels.

“Vorig jaar daalde de omzet bij de boekhandels met 8 procent. Dat is het vierde jaar van krimp op rij. In november maakte Polare bekend dat het nog eens 75 werknemers moest ontslaan, na de 45 die al moesten vertrekken toen de investeerder ProCures twee jaar geleden de ketens Selexyz en De Slegte kocht en die samenvoegde tot Polare. Er zijn nu nog zo’n 330 voltijdplaatsen.”