Kabouters niet meer welkom in het dorp

Goed nieuws voor wie tuinkabouters een aanslag op de goede smaak vindt: ze worden misschien verboden. Althans in de Zwitserse plaats Monbiel. Het piepkleine dorp staat bekend om zijn authenticiteit. Om de charme van het bergplaatsje te behouden, is er een conceptbestemmingsplan opgesteld dat dit jaar van kracht moet worden.

Het 18 pagina’s tellende document beschrijft gedetailleerd hoe het plaatsje eruit hoort te zien: kabouters zijn niet langer welkom in tuinen; vlaggenmasten, exotische planten en andere fremdkörper evenmin. „De goede smaak zegeviert!”, werd online gejubeld.

„Het is een oud verhaal”, zucht gemeentebestuurder Kurt Steck. „Het bestemmingsplan is jaren geleden opgesteld, maar heeft tot nu toe nergens toe geleid.” Hij staat er niet achter. „Er zijn regels nodig om de historische waarde te bewaren, maar een specifiek verbod op tuinkabouters gaat veel te ver.” Inwoners van Monbiel konden tot eind 2013 bezwaren indienen. De komende weken wordt het conceptplan herzien. Steck vermoedt dat het tuinkabouterverbod zal sneuvelen: „Het is niet nodig, ik heb hier nog niet één kabouter gezien.”

    • Steffi Weber